Impasse in overleg tussen NS en schoonmakers duurt voort

ANP / Evert Elzinga

Schone treinen, perrons en stations laten voorlopig nog even op zich wachten. Nieuw overleg tussen de Nederlandse Spoorwegen en de belangenbehartigers van de schoonmakers is wederom op niets uitgelopen. De NS laat weten hierover “zeer teleurgesteld” te zijn.

Het overleg tussen vakbond FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB over een nieuwe cao voor schoonmakers liep op niets uit. De NS in een reactie:

“Het is treurig te moeten constateren dat deze twee partijen er niet uit komen terwijl ze pas net weer aan tafel zaten. De reiziger en het treinpersoneel zit ondertussen al weken in de rommel.”

Overlast

De NS wordt hard getroffen wordt door de stakende schoonmakers en heeft inmiddels eigen kantoorpersoneel ingezet om de treinen op te ruimen. Maar nu de staking voortduurt wil het bedrijf kijken wat voor gevolgen dat heeft voor reizigers.

De spoorwegen gaan daarom kijken welke opties er zijn om de overlast voor reizigers te beperken, maar vooral ook om de treinen veilig te houden. De schoonmakers voeren al enkele weken actie. Volgens de NS doet ongeveer veertig procent van de treinschoonmakers mee aan de staking.

Hoewel de onderhandelingen al langere tijd stroef verliepen, leek het er vorige week nog op dat een doorbraak in het conflict ophanden was. De partijen besloten toen om - met een bemiddelaar - weer aan tafel te gaan. (Novum)