Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Vandaag begint Cannes: hoofdfilm ‘Grace of Monaco’ afgestraft

De Australische actrice Nicole Kidman, die Grace Kelly speelt in de hoofdfilm "Grace of Monaco" poseert op de rode loper in Cannes.
De Australische actrice Nicole Kidman, die Grace Kelly speelt in de hoofdfilm "Grace of Monaco" poseert op de rode loper in Cannes. Foto AFP / Valery Hache

Vandaag begint het filmfestival der filmfestivals: Cannes. Het jaarlijkse drentelen over de rode loper en het bekijken en bekritiseren van de beste films kan weer beginnen. Nrc.nl kijkt met filmredacteur Peter de Bruijn vooruit en bespreekt de hoofdfilm: ‘Grace of Monaco‘.

De film vertelt het verhaal van voormalig Hollywood-ster en prinses van Monaco Grace Kelly, tijdens jaren van crisis tussen Frankrijk en Monaco in de jaren ’60 van de vorige eeuw - waar haar man bij betrokken is - en de gevolgen daarvan voor haar eigen huwelijk en identiteit.

Het verhaal over Kelly, dat vanavond het festival opent, is niet helemaal vrij van smet. Grace of Monaco is redelijk controversieel en het middelpunt van meerdere ruzies tussen onder andere de regisseur, de producer en de koninklijke familie van Monaco. De Bruijn schrijft daarover vandaag in NRC Handelsblad.

Net nu dit bermbrandje geblust is, mengt de koninklijke familie van Monaco zich in het debat. Grace Kelly’s oudste dochter prinses Caroline zei in een interview met Nice Matin de film een „farce” te vinden. Eerder klaagden de Grimaldi’s al via een persbericht dat de film op historische onjuistheden en fantasie gebaseerd is. Het festival is de lachende derde. Niets smeert de publiciteitsmachine zo effectief als een beetje gekissebis. En al helemaal niet als de hoofdrolspelers op een steenworp afstand wonen en schitteren door afwezigheid.

De film is inmiddels vertoond aan de pers. De Bruijn was daarbij aanwezig, zijn eerste indruk:

De film zelf valt tegen. Hij is sentimenteel en melodramatisch, terwijl de opzet van de regisseur vrij serieus was. Het is dus geen hoogvlier. Daarnaast is de film een tikkeltje ouderwets, heeft het een clichématig script. Met andere woorden: een niet lekkere mix.

In de film komen twee ‘conflicten’ aan bod die allebei dermate moesten worden aangedikt om voldoende body te geven aan de film. Grace Kelly vraagt zich af of ze terug moeten keren naar de filmindustrie en er is een ‘ruzie’ tussen Frankrijk en Monaco, die in werkelijkheid veel minder erg was.

Dit alles neemt niet weg dat wel een heel geschikte openingsfilm is. Het speelt zich af in de omgeving van Cannes en bevat veel mooie overzichtsshots, zoals beelden van de haven. Dus een film ‘dicht bij huis’. Daarnaast heeft Nicole Kidman (hoofdrolspeelster) al vijftien jaar een goede band met Cannes. Het is dus een vrij logische keuze.

Ook de Britse krant The Guardian is niet te spreken over de film met Kidman. De krant straf de film af met één ster. Noemt de biopic “erger dan de film over Diana”.

Nog even de belangrijkste films op een rijtje, met commentaar van De Bruijn:

Winter Sleep

De nieuwe van de Turkse cineast Nuri Bilge Ceylan moet als serieuze kanshebber voor de Gouden Palm gelden. Vooraf wil de regisseur alleen kwijt dat het een film is „over mensen”. Ceylan sleepte in Cannes met eerder werk al vele prijzen in de wacht. Tijd voor de hoofdprijs?

Clouds of Sils Maria

Olivier Assayas was ook al vaak te gast in Cannes. Voor zijn Engels gesproken nieuwe film strikte hij Juliette Binoche, die een oudere actrice speelt die worstelt met haar carrière, Kristen Stewart die haar assistente speelt, en Chloë Grace Moretz, als een jonge rivale die uit is op de rollen van Binoche.

Maps to the Stars

David Cronenberg werkt opnieuw samen met Robert Pattinson, met wie hij Cosmopolis maakte. In deze Hollywoodsatire speelt Pattinson de chauffeur van de familie Weiss, bestaande uit een celebrity-psychotherapeut en een kindster, die al voor zijn tiende naar rehab moet.

Mr. Turner

De nieuwe van de Britse cineast Mike Leigh. Een van zijn vaste acteurs, Timothy Spall, speelt in dit kostuumdrama de fameuze romantische schilder J.M.W. Turner (1775-1851), die behalve een geniaal kunstenaar ook een uiterst complexe en omstreden persoonlijkheid was.

Foxcatcher

Een van de weinige Amerikaanse films in competitie. Regisseur Bennett Miller (Capote, Moneyball) vertelt het waargebeurde verhaal van miljonair, filantroop en psychopaat John du Pont (komiek Steve Carell in een uitzonderlijke serieuze rol), die een atleet van het worstelteam dat hij sponsorde ombracht.

La Chambre Bleue

De beste Franse acteur van de laatste jaren, Mathieu Amalric, is ook een begenadigd regisseur. Zijn nieuwe is gebaseerd op een roman van Simenon. Man en vrouw ontmoeten elkaar in een hotel voor seks. Voor hem betekent het weinig, voor haar veel. Zij besluit hem een les te leren.