Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Teeven slaat alarm over toename immigranten

Het aantal asielaanvragen is vorige maand fors toegenomen. Waar tot maart nog zo’n duizend mensen per maand naar Nederland kwamen, blijkt dat er nu zo’n duizend per week binnenkomen. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven bekendgemaakt in het programma Eén op Eén.

Teeven tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Teeven tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Het aantal asielaanvragen is vorige maand fors toegenomen. Waar tot maart nog zo’n duizend mensen per maand naar Nederland kwamen, blijkt dat er nu zo’n duizend per week binnenkomen. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven vanavond bekendgemaakt in het KRO-NCRV-programma Eén op Eén.

De asielzoekers komen onder meer uit Eritrea, Ethiopië en Syrië. Als er niets wordt gedaan, zou het aantal vluchtelingen in een jaar kunnen oplopen tot 65.000*, zei Teeven. “Als ze in deze aantallen naar Europa komen, is dat natuurlijk een ramp.” Waar de cijfers op gebaseerd zijn, was niet direct duidelijk.

‘Niet te behappen’

De migrantenstroom lijkt sinds eind april te zijn afgebogen naar Nederland en is “volstrekt niet te behappen voor Nederland”. Teeven wil oude kazernes, leegstaande scholen en sporthallen gebruiken om de asielzoekers op te vangen. De reguliere opvangcapaciteit zou nog voldoende zijn voor twee maanden. In “het ergste geval” moet er gebruik worden gemaakt van tentenkampen en leegstaande gevangenissen.

De staatssecretaris wil gerichter optreden tegen georganiseerde mensensmokkelaars en meer mobiele grenswachten inzetten. Er worden honderden extra patrouilles rond de grens gehouden, schrijft persbureau Novum. Teeven wil het probleem binnen een aantal maanden onder controle hebben.

Alertheid over signalen mensensmokkel

De bewindsman roept mensen die in de logistiek werken op alert te zijn en vermoedens van mensensmokkel te melden. Het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en de marechaussee onderzoeken in hoeverre er sprake is van georganiseerde mensensmokkel.

Kijk hieronder de aflevering van Eén op Eén terug:

*In een eerdere versie van dit bericht stond per abuis 165.000 in plaats van 65.000.