Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Roofkunst ontdekt in Rijksmuseum en Paleis Het Loo’

Een van de stukken van het Meissen-servies dat in bezit is van het Rijksmuseum.
Een van de stukken van het Meissen-servies dat in bezit is van het Rijksmuseum. Schermafbeelding website Rijksmuseum

In Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea is kunst ontdekt die waarschijnlijk door de nazi’s van een joodse familie is geroofd. Het zou gaan om vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies, schrijft De Telegraaf vandaag.

Het Meissen-servies zou van de joodse familie Gutmann zijn geweest en in april 1934 onder dwang van de nazi’s zijn geveild. Met hulp van oude veilingdocumenten ging het Amsterdamse onderzoeksbureau Artiaz na waar de roofkunst is beland. De afgelopen weken ontdekte Artiaz dat het gestolen porselein onder meer bij Paleis Het Loo en het Rijksmuseum terecht is gekomen.

Het Berlijnse bureau Facts and Files, dat de zaak voor de familie Gutmann onderzoekt, bevestigt in de krant dat de vijftien sauskommen en borden nog als ‘gezocht’ te boek staan. Het bureau verwacht dat de familie opdracht geeft de stukken terug te vragen. De Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum, dat 170 delen van het servies in bezit heeft, zegt in de krant de zaak “zeer serieus” te nemen en onmiddellijk een onderzoek in te stellen.

Servies was geschonken aan stadhouder Willem V

De serviesstukken maken deel uit van een 435-delig servies, gemaakt in de Duitse porseleinstad Meissen, dat stadhouder Willem V rond 1774 cadeau kreeg van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Tijdens zijn ballingschap in Engeland verkocht hij het servies met Nederlandse stads- en dorpsgezichten, landschappen, buitenplaatsen en ook een afbeelding van de tuin van Het Loo.

Uiteindelijk werden 26 delen gekocht door Herbert Gutmann, zoon van bankier Eugen Gutmann, die de Dresdner Bank had opgericht. Deze bank werd eind 2009 overgenomen door de Commerzbank. Bij een eerder onderzoek van de commissie-Ekkart naar roofkunst in Nederlandse musea kwam het servies niet aan het licht.