Reddingsoperatie in mijn Turkije kritieke fase - 201 doden

Een overlevende wordt door reddingswerkers uit de mijn gedragen vannacht.
Een overlevende wordt door reddingswerkers uit de mijn gedragen vannacht. Foto AP

De reddingsactie om de honderden mijnwerkers die nog vastzitten in de kolenmijn in Turkije te bevrijden, bereikt een kritieke fase. Nu er meer dan twaalf uur is verstreken sinds de explosie en de brand gisteren uitbrak, is de kans op overlevenden steeds kleiner. Er zijn al meer dan 201 mijnwerkers omgekomen.

Update 9.45 uur: Premier Erdogan heeft naar aanleiding van de ramp drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De explosie in de mijn is waarschijnlijk het ongeluk met het hoogste dodenaantal in Turkije ooit.

Er zouden nog mogelijk zo’n 787 mensen vastzitten in de mijn. Omdat de brand gisteren uitbrak tijdens een wisseling van de wacht, is het exacte aantal mijnwerkers dat zich onder de grond bevindt onduidelijk. De mijn bevindt zich ongeveer twee kilometer onder de grond. Zo’n honderd reddingswerkers, ondersteund door tientallen ambulances en helikopters, zijn bezig met de reddingsoperatie, maar die wordt bemoeilijkt doordat de brand nog niet helemaal gedoofd zou zijn.

Gisteravond vond er een explosie plaats in de kolenmijn in Soma in de Turkse provincie Manisa, vervolgens brak er brand uit. Oorzaak voor de explosie zou waarschijnlijk kortsluiting zijn geweest. Slechts acht mensen kwamen ongeschonden uit de mijn. De meer dan tachtig gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Erdogan bezoekt rampplek

De 201 overleden mijnwerkers kwamen om door koolmonoxidevergiftiging. Om de kans op verstikking onder de vastzittende mijnwerkers te verkleinen, wordt er zuurstof in de mijn gepompt. Maar de kans dat er nu nog genoeg zuurstof aanwezig is in de mijn, wordt steeds kleiner en daarmee de hoop op overlevenden.

 

Familieleden van mijnwerkers die vastzaten in de mijn in Soma wachten bij het lokale ziekenhuis op meer informatie over hun geliefden. Foto AP / Depo Photos

Duizenden familieleden van de mijnwerkers wachten ondertussen bij het nabijgelegen ziekenhuis, in de hoop op meer informatie. De Turkse premier Erdogan bezoekt vandaag de plek van de ramp. Zijn bezoek aan Albanië, dat vandaag zou plaatsvinden, is afgezegd.