kort

Het ISS
Het ISS

Ruimtestation ISS //

Rusland: na 2020 stoppen we

De Verenigde Staten mogen niet langer gebruik maken van Russische raketmotoren tijdens militairen satellietlanceringen. Bovendien stopt Rusland met alle activiteiten in het internationale ruimtestation ISS na 2020. Dat zei de Russische vicepremier Dmitri Rogozin gisteren in een reactie op de economische sancties die Rusland zijn opgelegd door de VS en de EU naar aanleiding van de crisis in Oekraïne. Het ISS is een gezamenlijk ruimteproject van Rusland, de Verenigde Staten, Europa, Japan en Canada. Tot 2020 ligt de samenwerking vast, voor de periode erna moet nog worden besloten of het project wordt voortgezet.

Canada //

Zwangere vrouw is gevaarlijk in verkeer

Zwangere vrouwen zijn brokkenpiloten in het verkeer. Dat bevestigt nieuw onderzoek onder meer dan een half miljoen vrouwen in de Canadese provincie Ontario gisteren in de Canadian Medical Association Journal. De kans dat zwangeren betrokken raken bij een ernstig verkeersongeluk is 1 op 50, 42 procent meer dan voor de zwangerschap. In de meeste gevallen zat de zwangere vrouw zelf achter het stuur. De vrouwen dienden in het onderzoek als hun eigen referentie, waarbij de kans op ongelukken in de drie jaar voor hun zwangerschap werd vergeleken met de kans tijdens het tweede trimester van hun zwangerschap. De onderzoekers schrijven dat zwangere vrouwen mogelijk minder geconcentreerd zijn, maar dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van een fenomeen als ‘zwangerschapsdementie’. Jonge mannen maken nog altijd meer brokken in het verkeer, maar bij zwangeren zijn de medische consequenties vaak veel groter.