Kikkererwtensnack met curryboezemgeur

Zoals ik maandag al schreef werd ik onlangs op slag verliefd op de geur van curryblaadjes. Een Facebookvriendin adviseerde me daarop twee blaadjes te kneuzen en die in mijn beha te dragen. Wat ik natuurlijk terstond deed. Die dag betrapte ik mezelf er ieder uur wel een keer op dat ik in mijn eigen decolleté zat te snuffelen. Heimelijk natuurlijk. Maar zijn dat niet de grootste genoegens?

Hoewel u deze ontboezeming best als een recept mag opvatten, doen we toch nog iets anders met curryblaadjes vandaag. Zoekend naar toepassingen stuitte ik op een Zuid-Indiase snack genaamd chana sundal. Dat is een gerecht op basis van kikkererwten (chana), hoewel het ook gemaakt kan worden met andere peulvruchten. De belangrijkste smaakmakers zijn, behalve uit curryblaadjes, mosterdzaad, chili en kokos.

Er bestaan zoveel sundalrecepten als er Zuid-Indiase koks zijn. Vaak gaat er ook een theelepeltje urad dal, gespleten zwarte linzen, in. Soms een mespunt asafoetida, duivelsdrek. Soms verse koriander. Zo niet in de mijne. Na het nodige geëxperimenteer is dit mijn voorkeur: met een tikkie knoflook en gember, en vooral met een flinke kneep limoensap om de boel op te frissen.

Met geraspte kokos bedoel ik het gedroogde spul, maar mocht u zin hebben om een verse kokosnoot te slachten en het vruchtvlees te raspen, des te lekkerder. Wie erg van kokos houdt, voege ook gerust meer toe. Voor verkoopadressen voor curryblaadjes, zie mijn column van afgelopen maandag op het kookblog (www.nrc.nl/koken).

Wanneer je kikkererwten uit blik gebruikt, spoel ze dan grondig af onder koud stromend water. Laat ze daarna goed uitlekken. Pel de knoflook en snijd fijn. Schil de gember en snijd fijn. Verwijder desgewenst de zaadjes uit de chilipeper en snijd fijn. Verwarm de ghee of olie in een pan met zware bodem en fruit hierin de knoflook, gember, chilipeper en curryblaadjes. Voeg de kikkererwten toe en laat, al omschuddend, een paar minuten bakken. Voeg de geraspte kokos toe en bak nog een minuutje mee. Maak het op smaak met zout en limoen- of citroensap.