Kijken: dit is hoe een zwart gat ontstaat

Screenshot NASA | Neutron Stars Rip Each Other Apart to Form Black Hole

Eerst cirkelen ze om elkaar heen, alsof ze dansen. Dan beginnen ze te versmelten en voor je het weet zijn ze één. Het zou een omschrijving kunnen zijn van een romantische filmscène, maar is de manier waarop NASA laat zien hoe zwarte gaten ontstaan uit twee sterren. Laat dat nu juist een van de gewelddadigste gebeurtenissen in het universum zijn.

Ruimtevaartagentschap NASA maakte met een “supercomputer” een simulatie van het proces. Het begint met twee neutronensterren. Een neutronenster is, zo legt NASA uit, het gecomprimeerde eindstadium (na de supernova-uitbarsting) van een ster die toen hij ontstond acht tot tien keer de massa had van de zon. Wat overblijft is iets dat anderhalf keer de massa heeft van de zon, maar een diameter van slechts twintig kilometer. Een ster met een onvoorstelbare dichtheid.

“To begin to imagine such mind-boggling densities, consider that a cubic centimeter of neutron star matter outweighs Mount Everest.”

In de simulatie zien we wat er gebeurt als twee ongelijke neutronensterren elkaar tegen komen. De kleinste ster delft binnen de kortste keren het onderspit.

“Its superdense contents erupt into the system and curl a spiral arm of incredibly hot material. At 13 milliseconds, the more massive star has accumulated too much mass to support it against gravity and collapses, and a new black hole is born.”