Jet Bussemaker: ‘De bibliotheek moet zich heruitvinden, anders zal ze uitsterven’

Minister Jet Bussemaker van OC&W. Foto ANP

De Tweede Kamer overlegt morgen over de Bibliotheekwet en de toekomst van de openbare bibliotheken. Minister Jet Bussemaker ziet nog toekomst: ‘De wet verankert de bibliotheek juist sterker in de gemeenschap’.

Sommige reacties waren heftig toen minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) in januari haar wetsvoorstel over de toekomst van de openbare bibliotheek presenteerde. Vooral het belang dat aan digitaal lezen werd toegekend, zorgde voor onrust. De landelijke digitale bibliotheek onder auspiciën van de Koninklijke Bibliotheek (KB) die met deze wet wordt geïntroduceerd, zou de ondergang inluiden van de lokale, fysieke bibliotheek, luidde de kritiek. Gemeenten zouden hun kans schoon zien om hun bibliotheek weg te bezuinigen. De Tweede Kamer vergadert morgen over de wet.

Uit de reacties bleek hoeveel mensen een emotionele band hebben met hun bibliotheek, zegt Bussemaker.

„Het is een van de weinige plekken waar bijna alle Nederlanders komen, vaak met hun kinderen als die net leren lezen. Ik ook.”

Is deze wet het begin van het einde van de fysieke bibliotheek?

„Zeker niet. De wet verankert de bibliotheek juist sterker in de gemeenschap. Naast de functies die een bibliotheek nu al moet vervullen op het gebied van lezen, leren en informeren, moet ze straks straks ook functioneren als een plaats voor ontmoeting en debat en kunst en cultuur. Ook zullen er in de bibliotheek altijd fysieke boeken zijn, omdat veel mensen graag van papier lezen.
„Maar er is onmiskenbaar een ontwikkeling gaande waarbij steeds meer mensen, vooral jongeren, digitaal lezen. Daarom zetten we een landelijke digitale bibliotheek op, zodat ook zij worden bediend.”

U verplicht niet iedere gemeente een fysieke bibliotheek te houden.

„Dat klopt. Maar ik verplicht ze wel te overleggen met buurgemeenten als ze hun bibliotheek willen sluiten. Dat is nu nog niet het geval. Het zal van gemeente tot gemeente verschillen hoe de bibliotheek er straks uitziet. De bibliotheek moet zich heruitvinden, anders zal ze uitsterven.”

Dit betreft een ingekorte versie van het interview met Jet Bussemaker dat vandaag in NRC Handelsblad staat. Abonnees kunnen het hele interview hier lezen.