Hallo, ik ben 30 jaar en ik heb 20 miljoen euro

Hoe word je miljonair? // Gezien de lijst van jonge rijken in de Quote 500 Junior moet je een simpel idee hebben en internetondernemer worden // Dat deden Stijn en Jeroen ook

Stijn Koster in zijn datacentrum in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Ze gebruiken er evenveel stroom als een klein dorp.
Stijn Koster in zijn datacentrum in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Ze gebruiken er evenveel stroom als een klein dorp. Foto’s Andreas Terlaak

De twee jonge miljonairs op deze pagina’s zijn rijk geworden dankzij internet en dankzij het simpele idee ‘dit kan beter’. Onder die twee trends (vaak gecombineerd) kun je het gros van de jonge rijken uit de Quote 500 Junior, die morgen uitkomt, scharen. Stijn Koster (30) verkoopt internetcapaciteit, Jeroen van Glabbeek (35) bedacht dat bedrijven beter via sms hun klanten konden bereiken dan met print.

Ook passen ze in de trend dat de rijken in Nederland steeds rijker worden, bleek eerder dit jaar uit CBS-cijfers. Hun bedrijven kennen enkel groei. Zouden ze hun zaken verkopen, dan kan Koster 20 miljoen euro bijschrijven en Van Glabbeek 9 miljoen.

Dat ziet ook Quote: de 100 jonge miljonairs (de lijst telt 100 rijken tot 40 jaar, geen 500) zijn in totaal goed voor 1,282 miljard euro, ruim 200 miljoen meer dan vorig jaar. Dat valt deels te verklaren door het grote aantal stijgers (49 van de 100). „Met andere woorden: het gaat goed met jong ondernemend Nederland”, zegt Sonny Motké, coördinator van de lijst.

Maar goed, ze zijn natuurlijk wel een uitzondering.

Ze behoren tot de kleine groep van 92.000 miljonairshuishoudens. Samen bezit deze groep van 1,3 procent 40 procent van het totale Nederlandse vermogen.

Waarschijnlijk zijn Van Glabbeek en Koster in deze groep ook uniek gezien hun leeftijd. Want dertigers, ‘pragmatisten’ genoemd door het SCP, verdienen gemiddeld 44.000 euro bruto per jaar. Van Glabbeek en Koster keren zichzelf 2,5 en 3,5 keer zoveel uit als hun generatiegenoten.

Nee, typische miljonairs zijn ze niet. Die is autochtoon, 59 jaar, man en ondernemer, staat in het miljonairsonderzoek Dutch Wealth Report 2013. Hij is hoogopgeleid, rijdt BMW, stemt VVD en belt met een iPhone. De meeste miljonairs wonen in Amsterdam, maar de miljonairsdichtheid is het hoogst in Blaricum, Bloemendaal, Laren en Wassenaar. Helemaal onderaan staat Spijkenisse.

Tja, met een BMW en een huis in Wassenaar laat je wel zien dat je vermogend bent. Ook daarin zijn Koster en Van Glabbeek anders. Van Glabbeek woont al tien jaar in hetzelfde rijtjeshuis, Koster is verhuisd naar de minst populaire plaats onder miljonairs: Spijkenisse.

Ze zijn misschien wel miljonair, zo voelt het niet. Ze verdienen pas sinds kort een normaal salaris: een ton (Van Glabbeek) en 150.000 euro (Koster). Koster stelt voor om in zijn tekst het woord ‘normaal’ te vervangen voor ‘beter’. „Ik vind 150.000 nog steeds geen normaal salaris, het is erg veel geld!”