Eerste Nederlandse patiënt met longvirus MERS opgenomen

MERS virus
MERS virus Foto EPA / Ritchie B. Tongo

De eerste Nederlandse patiënt met het dodelijke longvirus MERS is opgenomen in Den Haag. Dat meldt het Nederlandse overheidsinstituut RIVM.

De man raakte tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië besmet met het potentieel dodelijke virus en is opgenomen in het Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde) in Den Haag. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is zijn toestand stabiel.

Een infectie met het virus MERS kan ernstige luchtwegklachten veroorzaken. Sinds 2012 is er een uitbraak van het virus in het Midden-Oosten. In totaal zijn er sinds september 147 mensen in Saoedi-Arabië aan MERS overleden.

MERS familie van SARS

MERS behoort tot dezelfde virusfamilie als SARS. Aan de wereldwijde SARS-epidemie in 2003 overleden zo’n achthonderd mensen. Er is nog geen vaccin voor het virus en het is nog onbekend hoe MERS zich precies verspreidt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich in toenemende mate zorgen over de virusziekte, maar van een noodsituatie is volgens de WHO nog geen sprake.

Wat is MERS?

Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’ (MERS-CoV) is een vrij nieuw type coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar de meeste gevallen vandaan komen, het Midden-Oosten. Lees meer over waar MERS vandaan komt en hoe besmettelijk het virus is in dit artikel van nrc.nl.