Rellen na bezoek Erdogan - dodental Turkse mijn nu op 274

Erdogan bezoekt mijnexplosie in Turkije
Erdogan bezoekt mijnexplosie in Turkije Foto EPA / Tolga Bozoglu

Na het bezoek van premier Erdogan aan het rampgebied van de mijnexplosie in Turkije zijn rellen uitgebroken. De inwoners van het dorp waar meer dan tweehonderd mijnwerkers omkwamen, zijn boos op de premier. Honderden woedende kompels en familieleden gooiden met stenen en noemden de premier een moordenaar en een dief.

Twitter avatar Hevallo Kurdish Question TURKISH PRIME MINISTER Erdogan’s car was kicked & water bottles thrown when he visited #Soma mine today! #Turkey http://t.co/E8Jg3Zo5js

Dodental verder gestegen

Erdogan zegt dat het dodental van de explosie in de Turkse kolenmijn nu op 274 staat, meldt persbureau AFP. Naar verwachting zitten er nog 120 mijnwerkers vast in de mijn.

Erdogan bezocht de mijn in Soma, zo’n 250 kilometer ten zuidwesten van Istanboel. Erdogan overlegde met reddingswerkers ter plaatse en nam samen met zijn gevolg een kijkje bij de ingang van de mijn. Na zijn bezoek aan het rampengebied, meldde hij het nieuwe doden- en gewondenaantal tijdens een persconferentie.

De Minister van Energie Taner Yildiz zei dat er 787 mensen in de mijn aanwezig waren tijdens de explosie. De bedoeling is dat de laatste mijnwerker voor zonsopgang uit de mijn wordt geëvacueerd. Aan de reddingsoperatie werken ruim 400 reddingswerkers.

Explosie door kortsluiting

Gisteravond vond er een explosie plaats in de kolenmijn in Soma in de Turkse provincie Manisa. Daarna brak er brand uit. De explosie werd waarschijnlijk veroorzaakt door kortsluiting. Tot nu toe kwamen slechts acht mensen ongeschonden uit de mijn. De overleden mijnwerkers kwamen om door koolmonoxidevergiftiging. Om de kans op verstikking onder de vastzittende mijnwerkers te verkleinen, wordt er zuurstof in de mijn gepompt. Maar de kans dat er nu nog genoeg zuurstof aanwezig is in de mijn wordt steeds kleiner. De meer dan tachtig gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.