Bestuurder krijgt 8 ton mee

Zorgverzekeraar VGZ (Univé, Zekur) was vorig jaar 8 ton kwijt aan bestuursvoorzitter Rob Hillebrand. De bestuurder, die eind juni van dit jaar vanwege gezondheidsredenen uit dienst zal treden, krijgt 330.000 euro vertrekpremie bovenop zijn beloning van 472.000 euro. De beloning is aanzienlijk hoger dan het wettelijke plafond van drie ton dat per 1 januari 2013 is ingegaan, maar volgens VGZ zijn afspraken hierover al eerder gemaakt. Hillebrand valt „onder het overgangsregime”. De vertrekbonus moet nog worden uitgekeerd, maar de zorgverzekeraar heeft die vorig jaar als last verantwoord. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de verzekeraar heeft gepubliceerd. VGZ, een niet op winst gerichte coöperatie, behaalde vorig jaar een winst van 510 miljoen euro, ruim driemaal zoveel als het jaar ervoor. De zorgverzekeraar had vorig jaar 10,8 miljard aan premie-inkomen en 4,2 miljoen verzekerden. Het is daarmee na Achmea de grootste zorgverzekeraar van Nederland. (NRC)