Zes jaar cel voor oud-premier Israël Ehud Olmert

Ehud Olmert (links) arriveert in het gerechtshof in Jeruzalem, september 2012.
Ehud Olmert (links) arriveert in het gerechtshof in Jeruzalem, september 2012. Foto ANP / EPA / Jim Hollander

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert is vandaag door de rechter in Tel Aviv veroordeeld tot zes jaar cel wegens omkoping. Het is de eerste keer dat een voormalig regeringsleider een gevangenisstraf krijgt. Olmert moest in 2008 als premier aftreden na diverse corruptieaantijgingen.

Dat meldt persbureau Reuters vanochtend. Olmert zou tijdens zijn ambtsperiode als burgemeester van Jeruzalem steekpenningen hebben aangenomen bij een vastgoeddeal.

Hij werd eind maart voor twee corruptieaanklachten veroordeeld, maar onbekend was wat de straf zou zijn. Volgens de Israëlische krant Haaretz oordeelde rechter David Rozen dat:

“…een politicus die smeergeld accepteert, gelijk staat aan een verrader.”

Politieke comeback gepland

Olmert was in 2008 gedwongen om af te treden als premier van Israël toen hij geholpen zou hebben bij het gunnen van overheidscontacten aan medewerkers van een vriend. Twee jaar geleden werd hij daarom veroordeeld voor vertrouwensbreuk, maar Olmert hoefde toen niet de gevangenis in. De bedoeling was dat hij een politieke comeback zou maken.

De aanklachten waar hij nu voor veroordeeld is, gaan om smeergeldaffaires die speelden tijdens zijn ambtsperiode als burgemeester van Jeruzalem in de periode van 1993 tot 2003. Zo heeft Olmert voor het Holyland-appartementencomplex 144.000 dollar aan smeergeld ontvangen; bij een ander project heeft hij 17.000 dollar gekregen. In ruil voor het geld paste Olmert de bestemmingsplannen radicaal aan en regelde hij belastingvoordelen voor de betrokken aannemers.

Naast de celstraf is Olmert ook veroordeeld tot een boete van 288.000 dollar. De oud-premier gaat in beroep tegen de uitspraak; zijn advocaat wil dat de celstraf voor de 68-jarige Olmert wordt omgezet in een taakstraf.