Zeker 201 doden bij brand in Turkse mijn - honderden mijnwerkers vast

Een gewonde mijnwerker wordt het ziekenhuis van Soma ingedragen. Foto: Reuters / Osmal Orsal.
Een gewonde mijnwerker wordt het ziekenhuis van Soma ingedragen. Foto: Reuters / Osmal Orsal.

Bij een gasexplosie en daarop volgende brand in een kolenmijn in de Turkse provincie Manisa zijn zeker 201 mijnwerkers omgekomen. Volgens reddingswerkers zitten nog honderden mensen vast in de mijn.

De overleden mijnwerkers kwamen om door koolmonoxidevergiftiging. Meer dan tachtig mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht met brandwonden en ademhalingsproblemen; acht mensen zijn ongeschonden uit de mijn bevrijd. Dat meldt persbureau Reuters.

De oorzaak van de brand is waarschijnlijk kortsluiting geweest, waarna kool vlam vatte. De mijn bevindt zich ongeveer twee kilometer onder de grond, in het plaatsje Soma, zo’n 120 kilometer ten zuidoosten van Izmir.

Onduidelijk hoeveel mensen vastzitten

De brand brak uit tijdens een wisseling van diensten, waardoor het onduidelijk is hoeveel mijnwerkers er precies vastzitten in de mijn. Volgens de Turkse Minister van Energie Taner Yildiz zouden er ten tijde van het ongeluk 787 mensen in de mijn kunnen zijn geweest.

Zo’n honderd reddingswerkers, ondersteund door tientallen ambulances en helikopters, zijn bezig met een grote reddingsoperatie. Duizenden familieleden van de mijnwerkers hebben zich verzameld bij het nabijgelegen ziekenhuis, in de hoop op meer informatie. Politieagenten proberen de mensenmassa’s te bedwingen zodat de ambulances niet worden gehinderd.

Zuurstof in de mijn gepompt

Om de kans op verstikking onder de vastzittende mijnwerkers te verkleinen, wordt er zuurstof in de mijn gepompt. Het is onduidelijk of het vuur inmiddels volledig is gedoofd.

De Turkse premier Erdogan is onderweg naar de plek van de ramp. Een bezoek aan Albanië, dat voor woensdag stond gepland, is afgezegd.