Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Vrouwen kunnen niet rijden? Zwangere vrouwen in elk geval niet

Vrouwen en inparkeren
Vrouwen en inparkeren

Over vrouwen en hun rijkunsten zijn een boel valse vooroordelen. Canadese onderzoekers melden dat in elk geval zwangere vrouwen in het verkeer meer kans hebben op een ongeluk. Uit hun onderzoek blijkt dat de kans dat vrouwen tijdens hun zwangerschap betrokken raken bij een ernstig verkeersongeluk 1 op 50 is, dat is 42 procent meer dan voor de zwangerschap.

De aanpak van het onderzoek verliep zo: de onderzoekers bestudeerden het rijgedrag van meer dan een half miljoen vrouwen in de Canadese provincie Ontario. Van de vrouwen in de onderzoeksgroep werd de kans op ongelukken in de drie jaar voor hun zwangerschap vergeleken met de kans tijdens het tweede trimester van hun zwangerschap. In geval van een aanrijding, zat de de zwangere zelf meestal achter het stuur bij de aanrijding.

Reden van meer ongelukken

Als verklaring schrijven de onderzoekers in het Canadian Medical Association Journal dat vrouwen tijdens hun zwangerschap mogelijk minder geconcentreerd zijn, maar dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van een fenomeen als ‘zwangerschapsdementie’.

Daarbij wordt opgemerkt dat jonge mannen nog altijd meer brokken maken in het verkeer, maar dat bij zwangeren de medische consequenties vaak groter zijn voor zowel de aanstaande moeder als het ongeboren kind. De onderzoekers willen vrouwen vooral waarschuwen extra alert te zijn als ze tijdens hun zwangerschap achter het stuur kruipen. Hoofdonderzoeker Dr. Donald Redelmeier:

“Het is geen reden om te stoppen met autorijden, maar wel een reden om voorzichtiger te rijden.”

Volgens Redelmeier betekent het ook niet dat je beter je man kan laten rijden, want zelfs met de verhoogde kans van 42 procent is de kans dat een man een ongeluk krijgt groter.

Selectie van YouTube

Op YouTube zijn tal van filmpjes te zien met dramatische pogingen van vrouwen die hun auto inparkeren. De leukste op een rijtje:

https://www.youtube.com/watch?v=WJEOHGCo2I4

Maar mannen kunnen er ook wat van:

De meisjes tegen de jongens

Is het ook bewezen dat mannen beter autorijden dan vrouwen? Een aantal statistieken op een rijtje:

Men vs Women - Who are the better drivers?
.

Infographic: Visual.ly