Vrijspraak voor maagchirurg die wondgaasje in buik achterliet

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen. ANP VINCENT JANNINK
Het Scheper Ziekenhuis in Emmen. ANP VINCENT JANNINK Foto ANP / Vincent Jannink

De rechtbank in Assen heeft de voormalig maagchirurg Nick R. vrijgesproken van het toebrengen van lichamelijk letsel. Hij had in 2009 na een operatie een wondgaasje achtergelaten in de buikholte van een patiënte. Tegen R. was drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

Dat meldt persbureau Novum vandaag. De vrouw werd in februari 2009 door R. geopereerd en heeft bijna drie maanden met het gaasje in haar buik rondgelopen. Tijdens de operatie hadden de assistenten opgemerkt dat er een gaasje miste, maar R. had toch de wond gehecht. Volgens de richtlijnen mag een chirurg een operatiewond echter niet dichtmaken voor het gaasje is teruggevonden. De rechter achtte opzet en het toebrengen van lichamelijk letsel echter niet bewezen.

Zeventien keer aangifte tegen R.

De 62-jarige R. voerde van 2005 tot 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. In die periode steeg het aantal sterfgevallen en werden er meerdere klachten over R. ingediend.

Tegen R. werd na het ontslag zeventien keer aangifte gedaan. Zes van die aangiftes werden ingediend door nabestaanden van overleden patiënten. Alleen de zaak van het wondgaasje bleef uiteindelijk over; de overige aangiftes werden geseponeerd door het OM wegens gebrek aan bewijs. Er is vier jaar onderzoek gedaan naar R.

R. werd in 2009 uit het BIG-register geschrapt waarna hij niet meer in Nederland mocht werken als chirurg. Hij dook vervolgens op als chirurg in het Duitse Brackenheim. Volgens het lokale ziekenhuis zijn daar geen gevallen van letsel of nalatigheid bekend.