Voteman, niet vies van seks en geweld, moest Denen naar de stembus lokken

Hoe zorg je dat mensen hun stem uitbrengen bij de Europese Verkiezingen? In Denemarken weten ze het wel: maak een tekenfilmpje van een Hells Angels-achtige figuur die zich laat bevredigen door een vijftal vrouwen en iedereen die níet wil stemmen in elkaar timmert.

Wat? Je leest het goed, dat is zo ongeveer de formule van dit ‘promotiefilmpje’ voor Europa vol seks, geweld, en onverklaarbare gebeurtenissen zoals een ‘Voteman’ die zich op twee kinky dolfijnen voortbeweegt. Don’t try to run, don’t try to hide, because he will hunt you down.

Video na een dag verwijderd

Een stel reclamemakers moet na een paar brainstormavonden hebben bedacht dat dit dé manier is om jonge mensen naar de stembus te krijgen, en ook het Deense parlement was in eerste instantie van het - volgens de woordvoerder “humoristische”- filmpje overtuigd. Maar het filmpje kreeg zo veel kritiek dat het na een dag van Facebook en YouTube werd verwijderd. The Guardian tekent op uit de mond van een parlementslid:

“Ik kan niet begrijpen dat je geweld tegen vrouwen, porno, afgehakte hoofden en het uitdelen van weet ik veel hoeveel klappen kunt gebruiken als argument voor mensen om te gaan stemmen.”

Overigens zit er een ‘laag’ in dit verhaal: Voteman heeft niet gestemd bij de vorige Europese verkiezingen. Daardoor heeft hij geen invloed gehad op het klimaatregels, landbouwsubsidies en de hoeveelheid kaneel in zijn gebak. En daar heeft hij spijt van. Zo veel spijt, dat hij zich nu als superheld inzet voor dit nobele doel: zo veel mogelijk mensen naar de stembus krijgen.

De opkomst bij de vorige Europese parlementsverkiezingen, in 2009, was in Denemarken 60 procent. Een betere score dan het Europese gemiddelde: 43 procent.