Voor het eerst voert een vrouw vredesmissie aan

Kristin Lund
Kristin Lund

Voor het eerst in de geschiedenis zal een vredesoperatie van de Verenigde Naties onder leiding staan van een vrouwelijke generaal. De Noorse generaal Kristin Lund (55) zal vanaf komende zomer het bevel voeren over een duizendtal militairen en politiemensen, die de 180 kilometer lange bufferzone tussen het Griekse en Turkse deel van Cyprus bewaken. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kondigde Lunds benoeming gisteren in New York aan. De bufferzone werd ingesteld na de Turkse inval in het noordoosten van Cyprus in 1974.

Lund verklaarde tegenover het persbureau Associated Press dat ze er trots op is als eerste vrouw door dit glazen plafond te breken. „Het werd tijd”, zei ze, „en ik geloof dat het belangrijk is dat andere vrouwen zien dat het mogelijk is in het VN-systeem om op te klimmen in de militaire hiërarchie en bevelhebber van een troepenmacht te worden.”

Lund diende eerder onder meer in Libanon, waar ze het werk van de VN leerde waarderen, Bosnië en Afghanistan. In Noorwegen was ze de eerste generaal-majoor ooit. Lund omschrijft zichzelf meer als een doener dan een denker. (AP)