Mogelijk 200 bootvluchtelingen verdronken bij Libië

Afrikaanse migranten nadat ze zijn opgepikt door de Italiaanse marine in februari. Gisteren kapseisde een boot met meer dan 400 vluchtelingen; gevreesd wordt dat 200 het ongeluk niet hebben overleefd.
Afrikaanse migranten nadat ze zijn opgepikt door de Italiaanse marine in februari. Gisteren kapseisde een boot met meer dan 400 vluchtelingen; gevreesd wordt dat 200 het ongeluk niet hebben overleefd. Foto ANP / EPA / Italian Press Office

De Italiaanse marine heeft vannacht geen overlevenden meer gevonden van de vluchtelingenboot die gisteren net buiten de Libische territoriale wateren kapseisde. Er wordt gevreesd voor het leven van meer dan tweehonderd vluchtelingen.

De kustwacht heeft inmiddels 206 mensen gered en daarnaast zijn de lichamen van zeventien verdronken vluchtelingen geborgen, zo meldt persbureau AFP. Na een zoekactie vannacht zijn echter geen levende bootvluchtelingen meer gevonden.

‘Meer dan 20.000 mensen verdronken’

De overvolle boot met meer dan vierhonderd mensen kapseisde gisteren op volle zee. Bij de reddingsactie zijn zijn onder andere de Italiaanse marine en kustwacht betrokken. Daarnaast helpen ook twee koopvaardijschepen mee. De overlevenden van de ramp worden naar Sicilië gebracht. Dat geldt ook voor de 295 bootvluchtelingen die tijdens een andere actie gisteren gered zijn.

Volgens humanitaire organisaties zijn in de afgelopen twintig jaar al meer dan 20.000 mensen verdronken bij pogingen om Europa via de Middellandse Zee te bereiken. Sinds het najaar van 2013 hebben de Italiaanse autoriteiten de operatie Mare Nostrum opgezet om vluchtelingen te redden, nadat bij twee rampen vierhonderd personen waren verdronken. Italië heeft herhaaldelijk de EU opgeroepen om ook een bijdrage te leveren aan de operaties.