Günter Wallraff klem tussen Burger King en McDonald’s

Onthullingsjournalist Günter Wallraff (71) gaf gisteravond in een extra uitzending op de commerciële zender RTL een toelichting op zijn verhouding tot de hamburgerketen McDonald’s. En over de werkwijze van het tv-programma waarvan hij de hoofdrolspeler is.

Het succesvolle Team Wallraff, waar elke maandag miljoenen kijkers op afstemmen, nam enig weken geleden de hamburgerketen Burger King op de korrel. Vorige week sloot de fastfoodketen als gevolg van de uitzending twee filialen wegens de slechte hygiënische omstandigheden en bedroevende arbeidsvoorwaarden voor de werknemers. Undercoverjournalisten van het programma Team Wallraff hadden laten zien dat bij de betroffen filialen levensmiddelen die over de datum waren verse etiketten kregen en alsnog werden gebruikt.

Afgelopen zondag maakte de chef van de hamburgerketen in Duitsland bekend dat de imagobeschadiging door het programma zijn onderneming zwaar heeft getroffen. Burger King heeft 91 filialen in Duitsland waar ongeveer drieduizend mensen werken.

Succes voor Wallraff dus? Het weekblad Der Spiegel stelt in het jongste nummer de vraag of Wallraff wel neutraal was in zijn weergave van de toestanden bij Burger King. Concurrent McDonald’s heeft in 2010 een gage van 8.000 euro overgemaakt naar de stichting van Wallraff, in ruil voor optredens voor McDonald’s managers en een interne scholingvideo. Der Spiegel verwijt de journalist niet transparant te zijn over de gang van zaken.

Wallraff zegt dat het geld dat hij heeft ontvangen van McDonald’s is overgemaakt naar iemand die ten gevolge van een van zijn uitzendingen ontslagen is. Volgens de redactie van Team Wallraff zou Wallraff zelf niet betrokken zijn geweest bij de de keuze van Burger King als onderwerp.