Terugluisteren: Café Europa! - is Europa te veel van bedrijven?

Is Europa van de burgers of van bedrijven? Het derde en laatste Europadebat, georganiseerd door NRC en VPRO’s Bureau Buitenland, ging vanavond over die vraag. Luister hier de uitzending terug, met onder meer minister van Financiën (PvdA) en voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem.

Gebouw van de Europeese Centrale Bank, ECB, met daarvoor een euroteken.
Gebouw van de Europeese Centrale Bank, ECB, met daarvoor een euroteken. Foto ANP / Lex van Lieshout

Is Europa van de burgers of van bedrijven? Het derde en laatste Europadebat, georganiseerd door NRC en VPRO’s Bureau Buitenland, ging vanavond over die vraag. Luister hier de uitzending terug, met onder meer minister van Financiën (PvdA) en voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem.

Wat voor gevolgen hebben de verschillende crises op Europese burgers? De interne markt heeft welvaart gebracht, maar is de EU niet te veel van het bedrijfsleven geworden en te weinig van burgers? Kan het nog anders of zijn we met de euro in een fuik gezwommen?
Wat is de waarde van Europa als economische gemeenschap?

Naast Dijsselbloem, praatten NRC-correspondent Caroline de Gruyter, Nieuwsuur-correspondent Saskia Dekkers en journalist Daan Ballegeer mee over deze fundamentele vragen. Café Europa! vond onder leiding van presentator Chris Kijne plaats in de Opinie & Debatzaal van het NRC Restaurant Café in Amsterdam. Radio 1 zond de gesprekken uit. Eerdere edities gingen over Europa als waardegemeenschap en Europa als wereldmacht.

Luister hier de uitzending terug. Het gesprek duurde een uur.