Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Regime Syrië gebruikte sinds oktober veertien keer chemische wapens ‘

Syriërs houden foto's van Assad vast in de vorm van een hartje, tijdens een bijeenkomst voor de aankomende presidentsverkiezingen . De campagne hiervoor startte deze week.
Syriërs houden foto's van Assad vast in de vorm van een hartje, tijdens een bijeenkomst voor de aankomende presidentsverkiezingen . De campagne hiervoor startte deze week. AFP / Louai Beshara

Het regime van president Assad heeft veertien keer chemische wapens gebruikt sinds oktober. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. VN-gezant in Syrië Lakhdar Brahimi stapt op, zo werd vanavond tevens bekend.

Volgens Fabius heeft Frankrijk bewijzen dat Syrië de afgelopen periode in kleinere hoeveelheden nieuwe chemische wapens heeft ingezet, waaronder chloor. “We hebben geloofwaardig bewijs dat stelt dat er minstens veertien keer chemische wapens zijn gebruikt sinds 25 oktober 2013. We onderzoeken monsters die zijn verzameld.” Het vermoeden dat chloorgas is ingezet, werd onlangs ook door de VS uitgesproken.

‘Jammer dat Amerika Syrië niet heeft aangevallen’

Hij sprak zijn woorden op een persconferentie in Washington, waar hij is voor een ontmoeting met zijn collega John Kerry. Fabius kwam ook terug op de Amerikaanse plannen Syrië aan te vallen na de dramatische gifgasaanval vorig jaar. Frankrijk en Groot-Brittannië steunden die plannen, maar ze gingen uiteindelijk niet door.

“Wij vinden dat jammer, want we denken dat het veel dingen had veranderd, in vele opzichten. Maar het is een feit en we kunnen de geschiedenis niet herschrijven.”

Brahimi stopt met ‘extreem ingewikkelde missie’

Lakhdar Brahimi, de gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga in Syrië, legt zijn functie neer. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN bekendgemaakt. Brahimi stopt aan het eind van de maand. Hij is twee jaar gezant geweest.

Brahimi nam het stokje over van zijn goede vriend Kofi Annan, die er niet in slaagde vrede te brengen. Hij zei dat het een “extreem ingewikkelde en zeer, zeer moeilijke missie” zou worden. Lakhdar Brahimi slaagde erin de regering en de oppositie om tafel te krijgen voor vredesgesprekken in Genève, maar die draaiden uit op een impasse.

Onze fotoserie van vandaag gaat over Syrië. Ontheemde Syriërs keren terug naar Homs:

[inbeeld]