Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Syrisch leger heeft chloorgas ingezet’

Een Noors fregat bewaakt een transportschip met chemische wapens uit Syrië. Het arsenaal moet worden vernietigd, maar volgens HRW zet de regering chloorgas in.
Een Noors fregat bewaakt een transportschip met chemische wapens uit Syrië. Het arsenaal moet worden vernietigd, maar volgens HRW zet de regering chloorgas in. Foto ANP / EPA Lars Magne Hovtun

Volgens Human Right Watch (HRW) heeft het Syrische leger bommen met chloorgas gebruikt in drie stadjes in het noordwesten van het land. Daarbij zouden elf doden en bijna vijfhonderd gewonden zijn gevallen. De aantijgingen staan haaks op de belofte van het regime van president Assad om geen chemische wapens in te zetten.

De mensenrechtenorganisatie heeft vandaag een rapport uitgebracht over het vermeende gebruik van chemische wapens. HRW baseert zich op ooggetuigenverslagen, videobeelden en foto’s.

Gele rook gezien

Volgens getuigen lieten helikopters vatbommen vallen, waarna een vreemde geur te ruiken was. Slachtoffers vertonen symptomen van blootstelling aan gifgas. Daarnaast kwam bij de explosies gele rook vrij:

Twitter avatar astroehlein Andrew Stroehlein #Syria: Strong evidence government dropped barrel bombs embedded with chlorine gas on 3 towns http://t.co/DxoMYE1WmZ http://t.co/fqitkJu9Hk

Syrië ondertekende in oktober vorig jaar het internationale verdrag om dergelijke wapens te verbieden. Het land heeft zich ertoe verplicht om de eigen voorraad chemische wapens in het buitenland te laten vernietigen.

Een gecombineerde missie van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) ziet erop toe dat de wapens uit het land worden vervoerd. Het laatste deel van dat arsenaal is echter lastig te vervoeren door de continue strijd tussen de verschillende groeperingen in het land.

Tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad, vorige week, spraken een aantal landen hun twijfels uit over de omvang van het wapenprogramma. De data die waren geleverd door het regime van president Assad zouden niet kloppen en verhullen dat de omvang van het chemische wapenprogramma groter is dan aanvankelijk werd aangenomen.