Ontheemden keren terug naar Homs

Foto’s AFP

Duizenden Syriërs keren dezer dagen terug naar het oude centrum van Homs, dat grotendeels is verwoest door de oorlog. Ze doorzoeken hun oude woningen op bruikbare spullen, zoals kleding en stoffige matrassen, en nemen ze mee in plastic tassen en trolleys. „Mijn huis is totaal verwoest, maar ik heb nog wat foto’s genomen”, zei Sarmad Mousa (49), een inwoner van district Hamidiyeh. „Ze zullen een herinnering blijven aan de mooie dagen die we hier hebben gehad.”

Velen maken plannen om weer in Homs te gaan wonen, nu de laatste 2.000 rebellen vorige week zijn vertrokken als onderdeel van een bestand met het regime. De rebellen kregen een vrijgeleide en in ruil moesten ze de blokkade van twee dorpen bij de stad Aleppo opheffen.

De val van Homs is een zware klap voor de rebellen. De stad gold als de hoofdstad van het verzet tegen het regime. Ondertussen zijn er zware gevechten uitgebroken in Oost-Syrië tussen twee jihadistische verzetsgroepen.