Spaanse politica op straat doodgeschoten

De verdachten van een aanslag op een provinciale rechtse politica zijn twee vrouwen, het motief is vermoedelijk niet politiek.

Spanje is gistermiddag opgeschrikt door de moord op een hoge provinciale politica van de rechtse regeringspartij PP. Hoewel van een politiek motief geen sprake lijkt, hebben alle partijen hun activiteiten voor de Europese campagne vandaag opgeschort. De 56-jarige Isabel Carrasco werd rond vijf uur vlakbij haar huis op straat in León neergeschoten. De carrièrepolitica overleed bijna meteen.

De politie kon nabij het plaats delict twee vrouwen oppakken: een moeder en een dochter. De dochter, een 35-jarige IT-ingenieur, werd drie jaar geleden ontslagen bij de provincie. Zij procedeerde om een vergoeding mee te krijgen, maar vorige week werd bekend dat ze hier geen aanspraak op maakte. Ze zou na haar ontslag in financiële problemen zijn beland. De moeder (55) is volgens Spaanse media de schutter.

In de eerste uren na de moord, toen de identiteit van de vermoedelijke daders nog niet bekend was, werd druk gespeculeerd over een politiek motief. Daarbij wezen sommige rechtse commentatoren meteen beschuldigend naar links. Dit omdat slachtoffer Carrasco door linkse media regelmatig gehekeld werd als „de politicus met de meeste bijbanen van het land". Hiervan had ze er dertien. Ook kwam ze in opspraak wegens gesjoemel met een kilometervergoeding.

De twee verdachten blijken partijgenoten van het slachtoffer. De dochter was in 2007 politiek actief als PP-kandidaat bij gemeenteraadsverkiezingen, al behaalde ze geen zetel. In 2011 stond ze, tegen haar zin, niet opnieuw op de lijst. De drie vrouwen zouden elkaar persoonlijk goed gekend hebben, maar gebrouilleerd zijn geraakt.

De vader en echtgenoot van de twee vrouwen is een plaatselijke korpschef. De moord is niet gepleegd met zijn dienstwapen.

Premier Rajoy is vandaag in de noordelijke stad voor een eerste herdenkingsbijeenkomst. Hij sprak gisteren zijn afschuw uit over „deze miserabele misdaad”. De campagne wordt vanavond hervat met een tv-debat.