Serie A drijfzand voor trainer Seedorf

Nu heerser Berlusconi zich roert, is AC Milan-coach Clarence Seedorf zijn baan niet zeker. Zo gaat dat in het land van grillige voetbalbestuurders. „Hij is gek.”

Clarence Seedorf van AC Milan vorige maand tijdens een wedstrijd tegen AS Roma.
Clarence Seedorf van AC Milan vorige maand tijdens een wedstrijd tegen AS Roma. Foto AP

Davide Nicola beleefde een nogal gedenkwaardige voetbaljaargang. De trainer van het Italiaanse Livorno was met frisse moed aan het seizoen begonnen toen hij vijf maanden later na tegenvallende prestaties alweer aan de kant werd gezet. Domenico di Carlo nam het over, maar ook hij kreeg Livorno niet aan de praat. Half april werd Di Carlo ontslagen, waarna het bestuur van Livorno opnieuw een beroep deed op Nicola. Hij stond toch nog op de loonlijst. Het mocht niet baten. Livorno keert na één seizoen op het hoogste niveau terug naar de Serie B.

De lotgevallen van Nicola zeggen alles over over het grillige karakter van clubbestuurders in Italië. Opportunisme regeert, nog meer dan elders, het Italiaanse voetbal. Al jaren. En dat ondervindt ook AC Milan-coach Clarence Seedorf, die half januari nog als een verloren zoon werd binnengehaald in Milaan en een contract tekende voor tweeënhalf jaar. Seedorf kon de club waar hij tien seizoenen had gevoetbald niet weigeren, vond hij, en beëindigde abrupt zijn actieve carrière bij het Braziliaanse Botafogo.

Inmiddels, vier maanden later, is het in de Italiaanse media niet de vraag óf Seedorf plaats moet maken voor een nieuwe coach maar wanneer. Want de resultaten zijn, net als onder zijn voorganger Massimiliano Allegri, erg wisselvalig. Zondag werd er ongelukkig verloren van Atalanta Bergamo (2-1), waardoor plaatsing voor Europees voetbal alleen in theorie nog mogelijk is voor AC Milan. Overigens werd dit duel ontsierd door supporters die bananen gooiden richting Milan-speler Kevin Constant.

Deze nieuwe uiting van racisme werd natuurlijk sterk veroordeeld, maar dat voorkwam niet dat de aandacht wederom naar de hachelijke positie van Seedorf werd teruggevoerd. Aanleiding was een dialoog op de tribune tussen Adriano Galliani, vicevoorzitter van AC Milan, en een jongetje dat naast hem zat.

Liplezers tekenden op basis van televisiebeelden de volgende woordenwisseling op. De jongen: „Waarom speelt Taraabt niet?” Galliani: „Omdat hij (Seedorf, red.) gek is. Hij laat Honda spelen.” Waarmee een nieuwe rel was geboren. Gisterochtend zou Galliani Seedorf gebeld hebben met de mededeling dat hij een gebruikelijke uitdrukking bezigde.

Kaos totale heet de situatie inmiddels rond Seedorf en AC Milan. Elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen in de soap, en uiteraard laat ook clubeigenaar Silvio Berlusconi van zich horen. Vrijdag, na de eerste dag van zijn taakstraf (Berlusconi werd veroordeeld wegens belastingontduiking) in een Italiaans verzorgingstehuis voor demente bejaarden, gaf de voormalig premier een tik richting Seedorf. „Ik heb vandaag veel hartelijke mensen ontmoet. Velen van hen zouden de leiding kunnen hebben in de kleedkamer van Milan.”

Volgens Italiaanse media, waaronder de gezaghebbende sportkrant La Gazzetta dello Sport, was dit een duidelijke sneer naar de kille, afstandelijke en soms eigengereide aanpak van Seedorf.

De Surinamer liet weten niets te begrijpen van de woorden van Berlusconi. „Ik houd me alleen bezig met mijn spelers en de komende wedstrijd”, zei Seedorf. Toen journalisten daarna vroegen om te beschrijven hoe de sfeer binnen de club momenteel is, ontplofte de trainer bijna van woede. „Ik ben niet achterlijk, ik loop al 22 jaar mee in de voetbalwereld. Ik ben altijd respectvol geweest richting de media, maar ik eis nu zelf respect.”

Gisteravond liet Berlusconi zich opnieuw kritisch uit via de tv-zender Sport Mediaset. „Ik ben niet tevreden met Milan, net als de supporters”, reageerde hij. „Ik ben niet blij met de manier waarop we spelen, totaal niet. Het verschil is dat ik de salarissen betaal, dus ik lijd iets meer.”

Wat niet helpt, is dat Seedorf al enige tijd op gespannen voet leeft met Italiaanse journalisten. Aanleiding was zijn uitspraak tegen AC Milan-supporters, die verhaal kwamen halen na een reeks slechte resultaten. „Dit zijn mijn spelers niet”, zou Seedorf hebben gezegd. „Komende zomer stuur ik driekwart van deze groep weg.”

Later ontkende Seedorf deze uitspraak, maar het kwaad was al geschied: spelers begonnen te twijfelen aan hun coach. Met een reeks tegenvallende resultaten als gevolg.

Het is nu de vraag of Seedorf na de zomer zelf nog trainer van Milan is. „Hij heeft een doorlopend contract, maar we beslissen aan het einde van het seizoen wat er gaat gebeuren”, zei Silvio Berlusconi, die de dagelijkse leiding heeft overgedragen aan zijn dochter Barbara. Italiaanse media zijn er zeker van: Seedorf maakt het seizoen af en daarna maakt hij plaats voor een nieuwe coach.

Luciano Spalletti (ex-Zenit St. Petersburg) wordt genoemd als mogelijke opvolger, net als jeugdtrainer en oud-speler Filippo Inzaghi. Davide Nicola is in elk geval niet beschikbaar. Hij blijft het liefst bij Livorno, zei hij.