Leider opstand wil bij Rusland

Twee vrouwen in Loegansk vieren de onafhankelijkheidsverklaring van de separatisten in hun regio na het referendum van afgelopen zondag.
Twee vrouwen in Loegansk vieren de onafhankelijkheidsverklaring van de separatisten in hun regio na het referendum van afgelopen zondag. Foto AFP

Twee Oost-Oekraïense provincies noemen zich zelfstandig na de referenda van afgelopen zondag: Donetsk en Loegansk.

In de referenda zou 80 procent van de ruim vijf miljoen kiezers zijn opgekomen. 90 procent zou voor afscheiding van Oekraïne hebben gestemd. Rusland respecteert die uitkomst, het Westen en Oekraïne niet. Of de cijfers van de pro-Russische organisatoren kloppen en of de referenda eerlijk zijn verlopen, kan niet gecontroleerd worden – onafhankelijke waarnemers waren er niet. De referenda verliepen in elk geval niet geweldloos: er was een dodelijk treffen tussen gewapende pro-Oekraïense en pro-Russische groepen in de plaats Krasnoarmejsk.

De separatisten in Loegansk hebben niet om aansluiting bij Rusland gevraagd, de opstandelingen in Donetsk wel.

Daar heeft de leider van de opstandelingen gisteren aan Moskou gevraagd om inlijving bij Rusland vanwege „de wens van het volk en het herstel van historische rechtvaardigheid”. Ook zei hij de Russische roebel als betaalmiddel in te willen voeren. Het Kremlin heeft nog niet op de oproepen uit Donetsk gereageerd, maar adviseerde de separatisten om gesprekken met de overheid in Oost-Oekraïne aan te gaan, eventueel met bemiddeling van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die voor zo spoedig mogelijke gesprekken pleit.

De Europese Unie en de Verenigde Staten respecteren de onafhankelijkheidsverklaringen van Donetsk en Loegansk niet.

De EU wil dat de separatisten en de Oekraïense overheid zo snel mogelijk met elkaar in gesprek gaan met bemiddeling van veiligheidsorganisatie OVSE. De OVSE wil dat de partijen zich verbinden aan het doorgaan van de Oekraïense presidentsverkiezingen op 25 mei. De Nederlandse minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) ziet „geen beter alternatief dan het plan dat door de OVSE op tafel is gelegd”. Als Moskou de presidentsverkiezingen in Oekraïne dwarsboomt, nemen de VS en de EU economische sancties, zo kondigden ze aan.