Rapporteur mensenhandel kraakt huidige aanpak

Exemplaren van het onderzoek van Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.
Exemplaren van het onderzoek van Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Opsporingsinstanties moeten meer doen om personen en organisaties die zich schuldig maken aan mensenhandel in kaart te brengen. Criminele samenwerkingsverbanden lijken soms nauwelijks te worden aangepakt, zelfs als politie en marechaussee signalen hebben dat ze bestaan. Dat schrijft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in een nieuw rapport.

In een aanzienlijk deel (38 procent) van de onderzochte zaken was er zicht op een crimineel samenwerkingsverband van meerdere mensen. Toch lukt het niet altijd de hele keten aan te pakken. Dat is wel nodig, schrijft de rapporteur.

“Om het mensenhandelproces daadwerkelijk te frustreren moeten álle schakels van het mensenhandelproces worden aangepakt. Het aanpakken van één of twee verdachten lost weinig op.”

Daders vaak Nederlands

De rapporteur keek naar 77 opsporingsonderzoeken met in totaal 165 verdachten en 249 slachtoffers. Verdachten komen het vaakst uit Nederland (45 procent). Acht procent komt uit Hongarije, en nog eens acht procent uit Bulgarije. Zes procent van de verdachten is Roemeen, eenzelfde aandeel Surinaams. Tachtig procent van de verdachten is man en gemiddeld rond de 32 jaar oud. Het aantal mensenhandelzaken dat bij het Openbaar Ministerie werd ingeschreven steeg in 2012 van 257 naar 311.

Hoeveel slachtoffers er in Nederland zijn is onbekend. “Aan een schatting waagt de rapporteur zich niet.” Bij CoMensha, dat zich in Nederland inzet voor slachtoffers van mensenhandel, stonden 1711 mogelijke gevallen geregistreerd. Van hen is 88 procent vrouw. Ze is gemiddeld ongeveer 25 jaar oud. De meeste slachtoffers (een kwart) komen uit Nederland.

Onbewust faciliteren

Het komt geregeld voor dat legale organisaties onbewust mensenhandel faciliteren, bijvoorbeeld in hotels of bij raamexploitanten. In ieder geval in 48 procent van de onderzochte opsporingsonderzoeken bleek dat er legale bedrijven al dan niet bewust bij betrokken waren.