Op het WK heeft Duitsland straks ‘Ein land, eine Mannschaft und ein Traum’

In de aanloop naar het WK in Brazilië schreef de FIFA een interessante prijsvraag uit: bedenk de slogan voor op de spelersbus van jouw nationale team. De winnende slogans zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Zo ben je in Nederland een echte vent als je oranje draagt en zal op de Duitse bus ‘Ein Land, Eine Mannschaft, Ein Traum’ prijken.

De spelersbus van Oranje tijdens het WK in Zuid-Afrika.
De spelersbus van Oranje tijdens het WK in Zuid-Afrika. Foto ANP / EPA / Olaf Kraak

In de aanloop naar het WK in Brazilië schreef de FIFA een interessante prijsvraag uit: bedenk de slogan voor op de spelersbus van jouw nationale team. De winnende slogans zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Zo ben je in Nederland een echte vent als je oranje draagt en zal op de Duitse bus ‘Ein Land, Eine Mannschaft, Ein Traum’ prijken.

Ieder land mocht voor de competitie van de FIFA en hoofdsponsor Hyundai uit drie verschillende spreuken kiezen. Na een stemming is de oogst nu bekend geworden. Zo zal Nederland gaan rondrijden met de spreuk Echte mannen dragen oranje!. Tijdens het WK in Zuid-Afrika was de spreuk nog Let niet op de grote 5 maar pas op voor de oranje 11, of in het Engels: Don’t fear the Big Five, fear the Oranje Eleven.

Bij de andere landen zijn de slogans zo creatief geworden, dat in sommige gevallen zelfs de spellingsregels zijn aangepast. De Belgen rijden straks rond in een bus met Verwacht je aan het onmogelijke!. Of het is een kromme vertaling uit het Frans, wat meer voor de hand ligt. Dan luidt de spreuk namelijk Attendez-vous à l’impossible!.

Frankrijk blaakt van het zelfvertrouwen met de spreuk Impossible n’est pas Français (Onmogelijk is geen Frans woord). De Bosnische inzending heeft een hoog Game of Thrones-gehalte met Dragons in heart, dragons on the field en De Russen pakken uit met НАС НЕ ДОГОНЯТ!!! (Voor de niet-ingewijden: No one can catch us). De Duitsers hebben de wenkbrauwen doen fronzen met hun spreuk:

Twitter avatar fifaworldcup_de FIFA WM #WM2014 | EIN LAND, EINE MANNSCHAFT, EIN TRAUM! Der Slogan für den deutschen Team Bus - http://t.co/rA6mPj8RCD http://t.co/7hnddDFhm0

Komt bekend voor, zeggen sommigen:

Twitter avatar baukebos Bauke Bos “Ein Land, eine Mannschaft, ein Traum“ staat aankomende zomer op de spelersbus van Duitsland. Weet je wie ook zo goed was met slogans?!

Een alternatief is er ook al:

Twitter avatar Markla94 Mark “EIN LAND, EINE MANNSCHAFT, EIN TRAUM” on Germany’s world cup bus. I’d prefer NEIN. NEIN. NEIN. @NeinQuarterly

Lees alle slogans op de site van de FIFA.