Of Peter R. de Vries gelukkig is? Dat is een lastige vraag...

Wie: Susanne Dijksterhuis

Leeftijd: 29

Wat: tv-presentator, kankerpatiënt

Waar: RTL Late Night, 7 mei

Een mediadebutant is Susanne Dijksterhuis niet echt. Ze was model in Spanje, als fervent zeezeiler het gezicht van de America’s Cup, speelde een rol in de soap Onderweg naar Morgen en presenteerde bij RTL en SBS productgerichte programma’s als Mediazine, Wannahaves en Just Away.

Toch kwam ze pas vorige week voor het eerst in mijn blikveld, als opmerkelijke gast in de talkshow RTL Late Night. Strijdbaar, bijna blijmoedig vertelde ze er over haar borstkanker. Vier weken geleden een knobbeltje, vandaag onder het mes: ze behoort tot de 0,18 procent van vrouwen onder de dertig die de ziekte krijgen, hetgeen in ieder geval ook een chemokuur betekent, dus verlies van haar weelderige bos blond haar. En omdat het een hormonale tumor is, worden de komende vijftien jaar haar eierstokken medicinaal lamgelegd, vertelde ze. Voorgenomen huwelijk uitgesteld, kinderwens wordt moeilijk.

Die strijdbaarheid van kankerpatiënten is een trend: „Ik heb messen en pistolen in mijn zak, en ergens ook nog wel een atoombom. Want ik zal die kanker eruit rammen!” Alle artsen weten dat het overleven van kanker meer een kwestie is van geluk dan van strijdlust, maar als de patiënt er baat bij heeft zichzelf als een krijger te zien, dan moet je dat natuurlijk niet tegenspreken.

De strijdlust richtte zich even later niet alleen tegen de ziekte in haar lijf, maar ook tegen een andere gast aan tafel. Ze had naar aanleiding van een gesprek met Erica Terpstra over de dalai lama verteld dat ze veel baat heeft bij meditatie en stilteoefeningen. Humberto Tan vroeg voor de aardigheid aan Peter R. de Vries of die daar ook iets in zag. Die gaf een voorzichtig antwoord: „Het doet me goed te horen dat mensen er baat bij hebben, maar voor mij betekent het niet veel.”

En toen gebeurde het. Susanne richtte zich direct tot haar tafelgenoot: „Ben je gelukkig, Peter?” Net als de vraag was het antwoord niet wat je verwachten zou in een talkshow. De Vries kan niet liegen en antwoordde dus: „Dat is een, eh, (drie seconden stilte) heel lastige vraag.”

Op televisie worden rationaliteit en eerlijkheid wel vaker bestraft. Het antwoord bleef uit. Ik buig voor de intuïtie en veerkracht van een nieuwe televisieheldin.