Marokko neemt vervolging liquidatie Amsterdam over

De vervolging van de Marokkaanse Nederlander Hamza B. die wordt verdacht van een liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam wordt overgenomen door Marokko. Een delegatie van het Amsterdamse Openbaar Ministerie en de politie is naar Marokko afgereisd om het strafdossier officieel over te dragen.

De vervolging van de Marokkaanse Nederlander Hamza B., die wordt verdacht van een liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, wordt overgenomen door Marokko. Justitie meldt dat een delegatie van het Amsterdamse Openbaar Ministerie en de politie naar Marokko is afgereisd om het strafdossier officieel over te dragen.

In juni 2013 hield de Marokkaanse politie de 26-jarige verdachte op het vliegveld van Tanger aan op grond van het Amsterdamse opsporingsonderzoek. Marokko levert de verdachte niet uit omdat Hamza B. zowel een Nederlands als een Marokkaans paspoort heeft. Nederland en Marokko tekenden in 2010 een verdrag over wederzijdse rechtshulp en op basis van dat verdrag is de zaak nu overgedragen. Juridisch redacteur van NRC Handelsblad Folkert Jensma:

“Dat het OM de strafvervolging van een zaak overdraagt aan een ander land, ook al is het strafbare feit hier gepleegd, is niet opmerkelijk. Dit komt zelfs regelmatig voor, denk bijvoorbeeld aan de zaak rond Maikel S. uit Woerden die net in april aan het licht kwam. Nederlander Maikel S. wordt verdacht van omvangrijke handel in drugs via de Amerikaanse website Silk Road. Hij werd eind april aangehouden toen hij voor een deal in Amerika was en zit nu daar vast in afwachting op strafvervolging.”

De zaak rondom Hamza B. laat volgens justitie zien dat vluchten naar Marokko geen zin heeft.

Automatische vuurwapens

Hamza B. wordt ervan verdacht dat hij op 29 december 2012 samen met anderen met zware automatische vuurwapens heeft geschoten op een Range Rover waarin drie mannen zaten. Twee van hen kwamen om, alleen Benaouf A., volgens Het Parooll een centrale figuur in de onderwereldoorlog, overleefde de aanslag.

Een van de schutters zou vorig jaar maart in Amsterdam-West zijn geliquideerd. In maart werd een goede bekende van Benaouf A., die binnenkort als getuige gehoord zou worden in een strafzaak over de liquidatie van de Amsterdammer Najeb Bouhbouh, doodgeschoten in Amsterdam-Zuid. Volgens het OM gaf A. de opdracht voor deze liquidatie.

Vertrouwen in afhandeling

Het is niet bekend wanneer Marokko de zaak tegen B. behandelt, maar het OM zegt te vertrouwen op een goede afhandeling. Zij verwijst daarbij naar een andere zaak, eentje die in januari 2011 werd overgedragen en correct is. afgehandeld. De verdachte in die zaak werd in november 2011 veroordeeld en een jaar later werd het vonnis door het Marokkaanse gerechtshof bekrachtigd. De zaak loopt nu in cassatie.