Beveiliging op Schiphol krimpt fors in

Ongeveer 20 procent van de beveiligers op Schiphol zal volgend jaar verdwijnen. De luchthaven kan vanaf juni 2015 „eenvijfde van de manuren” schrappen, omdat de beveiliging verandert, zegt een woordvoerder. De controles bij de gates gaan weg en maken plaats voor vijf centrale controles. Reizigers buiten Schengen-landen hoeven zo niet meer dubbel gecontroleerd te worden. Schiphol hoopt gedwongen ontslagen te voorkomen en verwacht dat de beveiliging grotendeels via natuurlijk verloop kan inkrimpen. In 2012 telde de luchthaven bijna 4.400 beveiligers, het aantal van 2013 is nog onbekend. De inkrimping gaat niet ten koste van de veiligheid, zegt de woordvoerder. Schiphol voert donderdag met vakbonden en beveiligingsbedrijven opnieuw overleg over de operatie.