Van Gaal komt met cliffhanger tijdens persconferentie

Bondscoach Louis van Gaal tijdens de training van het Nederlands elftal ter voorbereiding op het WK voetbal in Brazilië.
Bondscoach Louis van Gaal tijdens de training van het Nederlands elftal ter voorbereiding op het WK voetbal in Brazilië. Foto ANP / Koen van Weel

Bondscoach Louis van Gaal presenteert pas vanavond de voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK in Brazilië. Over Manchester United deed Van Gaal tijdens een persconferentie in Hoenderloo vanmiddag geen uitspraken. Verwacht werd dat hij de voorselectie van Oranje vanmiddag al zou bekendmaken.

Van Gaal wil eerst de spelers informeren, voordat de media op de hoogte worden gesteld. Alleen Robin van Persie en Arjen Robben zijn geselecteerd, maar dat was volgens Van Gaal al een half jaar duidelijk. Een tipje oplichten van de verdere selectie zat er dan ook niet in. Dat betekent ook dat Van Gaal niks wilde loslaten over of Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart meegaan naar Brazilië.

Van Gaal blijft stil over Manchester United

Wat betreft Manchester United en Van Gaals mogelijke nieuwe baan als coach van die Engelse club, deed de bondscoach ook geen uitspraken. De persconferentie diende alleen te gaan over de nationale selectie, en niet over Manchester United. Wel haalde hij nog de uitspraken (“That’s a stupid question”) aan die hij bij een paar Britse reporters maakte:

“Ik heb vier halve woordjes gemurmeld en dat werden zestig pagina’s.”

En:

“Ik ben hier niet als toekomstig coach van Manchester of welke club dan ook. En nee, ik heb daar geen last van.”

Wie meer wil weten, werd door Van Gaal verwezen naar Manchester United, of ‘een andere club’. Bij het diner vanavond wordt aan de spelers bekendgemaakt wie er in de voorselectie voor het WK zitten. Dat zullen er dertig zijn, waarna er nog zeven spelers afvallen. De definitieve WK-selectie wordt op 2 juni bekendgemaakt.