Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Libris Literatuurprijs 2014 voor Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer heeft zojuist te horen gekregen dat hij met zijn roman 'La Superba' de Libris Literatuurprijs heeft gewonnen, een van de grootste literaire prijzen van Nederland.
Ilja Leonard Pfeijffer heeft zojuist te horen gekregen dat hij met zijn roman 'La Superba' de Libris Literatuurprijs heeft gewonnen, een van de grootste literaire prijzen van Nederland. Foto Twitter, De Arbeiderspers

Ilja Leonard Pfeijffer heeft met de roman La Superba de Libris Literatuurprijs gewonnen. Dat is zojuist in het Amstel Hotel in Amsterdam bekendgemaakt.

De jury, onder voorzitterschap van Paul Witteman, noemt het boek:

‘een belangrijke roman met universele zeggingskracht, die de komende jaren vele nieuwe lezers verdient, ook buiten ons eigen taalgebied. Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is La Superba in de eerste plaats een indrukwekkende ode aan de verbeelding.’

In zijn dankrede zegt Pfeijffer ‘ontroerd’ en ‘dankbaar’ te zijn:

“Kunst is geen spel, literatuur is geen wedstrijd. Het praat natuurlijk iets makkelijker als je wint. Ik ben ontroerd en dankbaar voor deze prijs. Ik beschouw het als een hommage aan de stad Genua. Er zijn veel mensen die ik wil danken, te veel. Juist op deze dag, de dag dat het nieuws bekend werd dat mijn uitgeverij met drie andere uitgeverijen een mooie toekomst tegemoet gaat, ben ik trots dat ik door De Arbeiderspers word uitgegeven. En juist op deze dag is het belangrijk om die uitgever en redacteur Peter Nijssen te bedanken voor alle steun.”

Twitter avatar RPlasterk Ronald Plasterk Ilja Leonard Pfeiffer. #libris http://t.co/7EUxqs5AUN

La Superba, een roman over de als bohemien levende dichter Leonardo in de Italiaanse stad Genua, werd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad bekroond met 4 ballen:

‘Goed geschreven, geestig en onderhoudend spel tussen verbeelding en realiteit. De kern van La Superba is de wijze waarop de literaire pose van Leonardo vakkundig wordt gedemonteerd door zijn schepper, Ilja Leonard Pfeijffer. Wat rest is een roman die je onmogelijk realistisch kunt noemen, maar die wel overtuigt. Het is echt.’

Met de Libris Literatuurprijs wint Ilja Leonard Pfeijffer een geldbedrag van 50.000 euro.

De overige genomineerden waren Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn, De Bezige Bij), Tom Lanoye (Gelukkige slaven, Prometheus) Marente de Moor (Roundhay, tuinscène, Querido), Jeroen Theunissen (De omwegen, De Bezige Bij Antwerpen) en Robbert Welagen (Het verdwijnen van Robbert, Nijgh & Van Ditmar).

Bij de bekendmaking van de shortlist, in maart van dit jaar ging Nieuwsuur met het nieuws bij de genomineerde auteur, hun redacteur of uitgever langs:

Tommy Wieringa won vorig jaar de Libris Literatuurprijs met zijn roman Dit zijn de namen.