Kramer tekent eenjarig contract bij schaatsploeg van coach Orie

Sven Kramer gaat morgen direct mee met de ploeg van coach Orie, voor een eerste trainingskamp in Doorwerth.

Sven Kramer tekent een contract voor één jaar bij de schaatsploeg BrandLoyalty van coach Jac Orie. Dit maakte zijn nieuwe ploeg vanmorgen bekend. „De overgang is vrijwel rond”, sprak Orie gisteren al op een bijeenkomst met topcoaches van Britisch Cycling in het Olympisch Stadion. Gisteravond werden de laatste details in orde gemaakt.

Kramer (28) reed negen jaar voor TVM, dat na afgelopen seizoen stopte als sponsor. Vorige maand beëindigde hij ook de samenwerking met zijn coach Gerard Kemkers, met wie hij onder meer zes keer het EK en WK allround won, en twee keer olympisch goud haalde op de vijf kilometer. De Fries was toen al met Orie in gesprek over een mogelijke overstap.

Bij de ploeg van de Haagse succescoach treft hij sprinters als olympisch kampioen Stefan Groothuis (1.000 meter) en zilveren medaillewinnaar Jan Smeekens (500 meter). Kramer kondigde al eerder aan dat hij zich de komende jaren meer wil richten op de 1.500 meter dan op de tien kilometer. Op de langste afstand werd hij in Sotsji verslagen door concurrent Jorrit Bergsma. Na afloop klaagde Kramer over pijn aan zijn rug, die hem al jaren parten speelt. Aan het eind van het seizoen werd hij bovendien geopereerd aan zijn luchtwegen, waarbij complicaties optraden.

Orie vertelde gistermiddag dat hij uitkijkt naar samenwerking met een allrounder bij zijn sprintteam. „Ik heb eerder met allrounders als Mark Tuitert en Gianni Romme gewerkt. Sporttechnisch hebben we uitgekristalliseerd wat de mogelijkheden zijn. Wij hebben Sven genoeg te bieden.”

Kramer – die mogelijk gezelschap krijgt van zijn voormalige TVM-ploeggenoot Wouter Olde Heuvel – sluit morgen aan bij zijn nieuwe ploeg, die in Doorwerth een eerste trainingskamp belegt. „Half juni is er al zomerijs in Heerenveen”, aldus Orie. „Elke schaatser wil er dan een beetje goed op staan.”