Kiev: zes Oekraïense soldaten omgekomen bij hinderlaag

Soldaten wachten omdat separatisten de weg blokkeren naar Krematorsk.
Soldaten wachten omdat separatisten de weg blokkeren naar Krematorsk. IGOR / Kovalenko

Zes Oekraïense soldaten zijn gedood en acht soldaten zijn gewond geraakt in de oostelijke Oekraïense stad Kramatorsk. Dat meldt althans het ministerie van Defensie. Het zou gaan om een hinderlaag door pro-Russische separatisten.

Een gewapende colonne werd onder vuur genomen bij het naderen van een brug. Twee soldaten werden gedood toen een gepantserde auto werd geraakt en vier anderen in een vuurgevecht dat volgde. De aanvallers zouden granaatwerpers en automatische wapens hebben gebruikt.

Dit weekend was er ook een aantal schietincidenten. Zondag werd een separatist gedood in de stad Krasnoarmejsk door kogels van de Oekraïense nationale garde. Vrijdag werd er geschoten in Marioepol.

De regio’s Loegansk en Donetsk hebben gisteren de onafhankelijkheid verklaard na het omstreden referendum van zondag. In de referenda zou 80 procent van de ruim vijf miljoen kiezers zijn opgekomen. 90 procent zou voor afscheiding van Oekraïne hebben gestemd. Rusland respecteert die uitkomst, het Westen en Oekraïne niet. Of de cijfers van de pro-Russische organisatoren kloppen en of de referenda eerlijk zijn verlopen, kan niet gecontroleerd worden – onafhankelijke waarnemers waren er niet.