Google moet links naar verouderde informatie van gebruikers wissen

Volgens het Europese Hof van Justitie hebben internetgebruikers soms het ‘recht om vergeten te worden’ door Google. Links naar verouderde, irrelevante informatie moeten daarom uit de zoekresultaten worden verwijderd. Volgens het Luxemburgse hof heeft Google de privégegevens van internetgebruikers in beheer.

Google mag sommige gegevens van gebruikers niet meer opslaan.
Google mag sommige gegevens van gebruikers niet meer opslaan. Foto ANP / EPA / Julien Warnand

Volgens het Europese Hof van Justitie hebben internetgebruikers soms het ‘recht om vergeten te worden’ door Google. Links naar verouderde, irrelevante informatie moeten daarom uit de zoekresultaten worden verwijderd. Volgens het Luxemburgse hof heeft Google de privégegevens van internetgebruikers in beheer.

De zaak tegen Google was aanhangig gemaakt door een Spanjaard. Hij had zijn huis via internet verkocht, maar zag nog steeds berichten daarover uit 1998 bij Google opduiken. De man zat toentertijd in de schulden en moest daarom zijn huis verkopen. Hij diende een klacht in bij het Spaanse bureau voor de bescherming van persoonsgegevens, die vervolgens een zaak aanspande tegen de Spaanse vestiging van Google.

Google heeft gegevens niet in bezit

Het bedrijf verweerde zich door te beweren dat het de gegevens niet in bezit heeft; het linkt er slechts naar in de zoekresultaten. Volgens het hof ordent Google in sommige gevallen echter de resultaten alsmede de presentatie. Het kan de resultaten daarom veranderen. Google-woordvoerder Mark Jansen is teleurgesteld over de beslissing van het hof:

“Dit is een teleurstellende uitspraak voor zoekmachines en online uitgevers in het algemeen. We zijn zeer verbaasd dat het zo dramatisch verschilt van de opinie van de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie en de waarschuwingen en consequenties die hij geschetst heeft. We hebben nu enige tijd nodig om te analyseren wat de gevolgen van de uitspraak zijn.”

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld is juist verheugd over de uitspraak. Een zoekmachine is volgens haar geen simpel doorgeefluik van persoonsgegevens:

“Internetgebruikers hebben nu meer zekerheid over het recht om in sommige gevallen informatie te laten verwijderen, het zogenoemde ‘recht om vergeten te worden.’ In de praktijk zal nog verder moeten worden afgetast waar de grenzen van het recht op privacy liggen. Het drukt ons in elk geval weer met de neus op het feit dat informatie ons in het internettijdperk nog heel lang kan achtervolgen, en dat het recht op privacy steeds belangrijker zal worden in ons bestaan.”