Gepeste leerling ‘Project P’ van RTL zit al weken thuis

De omstreden uitzending van Project P wordt uitgezonden op 19 mei.
De omstreden uitzending van Project P wordt uitgezonden op 19 mei.

Een gepeste leerling (12) van het Rotterdamse Einstein Lyceum, aan wie een aflevering van het RTL-programma Project P: Stop het pesten is gewijd, zit al enkele weken thuis.

Dat bleek gisteren bij een kort geding, aangespannen door de school (en ouders) om de uitzending van Project P volgende week te verbieden. Leerlingen zouden te herkenbaar in beeld komen op de opnames, gemaakt met verborgen camera’s. RTL meldt dat de jongen sinds april niet meer op school is. Toen werden pestende leerlingen geconfronteerd met de in het geheim gemaakte beelden. Sindsdien kon de school de veiligheid van de jongen niet garanderen, aldus RTL.

Volgens de school vertrok de leerling niet wegens het RTL-programma. Al sinds april is het lyceum met de ouders in gesprek over de begeleiding van de leerling, voor wie het lesniveau te hoog zou zijn. „De leerling is gewoon welkom op school en in de klas”, meldde het lyceum gisteren op zijn website. „Dat hij daar niet is, komt doordat hij is ziek gemeld door ouders. [...] Op advies van een extern deskundige en met toestemming van de ouders wordt gekeken naar een school voor speciaal onderwijs voor de leerling.”

Het lyceum maakte vorige maand bezwaar tegen de beelden en stelde RTL een ultimatum. RTL wil de uitzending gewoon door laten gaan. Op vrijdag 16 mei doet de rechter uitspraak.