Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Fietsrekkentekort bij stations blijft toenemen’

Parkeerproblemen voor fietsen rondom het Centraal Station van Amsterdam.
Parkeerproblemen voor fietsen rondom het Centraal Station van Amsterdam. Foto ANP / Koen Suyk

Het tekort aan fietsplekken bij stations blijft ondanks een miljoeneninvestering toenemen. Dat blijkt uit prognoses van Prorail, schrijft het AD vandaag.

Als de economie aantrekt en meer mensen naar hun werk moeten, kan het tekort aan fietsplekken in 2030 oplopen tot 60 duizend. Enkele jaren geleden stak het ministerie van Infrastructuur en Milieu 220 miljoen euro in de aanleg van ruim honderdduizend fietsparkeerplaatsen, maar daarmee wordt het tekort volgens de krant niet weggewerkt.

Het ministerie vindt dat het nu wel genoeg heeft bijgedragen aan de aanleg van fietsenrekken en fietsstallingen. Het is nu aan gemeenten om een steentje bij te dragen, legt een woordvoerder in de krant uit. Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) gaat volgend jaar met gemeenten, Prorail, de NS en de Fietsersbond in overleg om de problemen op te lossen.

Van de treinreizigers fietst veertig procent dagelijks naar het station, dat zijn ongeveer een half miljoen mensen. Vooral bij de grote treinstations blijft parkeren volgens de krant een probleem. (Novum)