Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Google moet oude data soms wissen

Internetgebruikers hebben in sommige gevallen het „recht om vergeten te worden” door Google. De zoekmachine moet daarom links naar verouderde, irrelevante informatie uit zijn zoekresultaten verwijderen, aldus het Europees Hof van Justitie vanmorgen. De zoekmachine heeft privégegevens van internetgebruikers in beheer, zo oordeelde het Hof. De zaak tegen Google werd aangespannen door een Spanjaard die zijn huis op internet had verkocht, zo meldt persbureau Reuters. Na de verkoop was die advertentie nog steeds zichtbaar, waarop de man een zaak aanspande tegen de Spaanse vestiging van Google. In totaal zouden er in het land 180 vergelijkbare zaken zijn. Google verweerde zich door te zeggen dat het geen eigenaar is van de gegevens, maar er slechts naar linkt in de zoekresultaten. Het Hof in Luxemburg is het daar niet mee eens en stelt dat de Amerikaanse zoekmachinegigant in sommige gevallen resultaten op een bepaalde manier ordent en presenteert en op die manier dus ook kan veranderen. (AP)