Dit zijn de dertig spelers waar Van Gaal mee verdergaat

Van Gaal staat de pers te woord, eerder vandaag.
Van Gaal staat de pers te woord, eerder vandaag. Foto ANP / Koen van Weel

Gregory van der Wiel is de opvallendste afwezige in de voorselectie van bondscoach Louis van Gaal. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart, waarover geruchten gingen dat ze zouden afvallen, zitten wel in de voorselectie. Ook Terence Kongolo van Feyenoord zit erbij.

De KNVB maakte zojuist bekend met welke spelers Van Gaal voorlopig verder gaat:

Twitter avatar KNVB KNVB Bondscoach Louis van Gaal heeft de volgende dertig spelers opgenomen in de voorlopige WK-selectie: http://t.co/dUcKasURqo

De voorbereiding op het WK begon vorige week, toen de bondscoach een groep spelers uit de eredivisie opriep voor een trainingsstage. Veel in het buitenland actieve Nederlanders hadden toen nog clubverplichtingen. Vanavond maakte hij dus - na een cliffhanger vanmiddag - de voorselectie voor het WK bekend: 30 spelers, van wie hij er uiteindelijk 23 mee mag nemen naar het WK in Brazilië. Er moeten er dus nog zeven afvallen.

Opvallende af- en aanwezigen

Onze sportredacteur Derk Walters bespreekt de spelers die opvallen.

1. Van der Wiel

“Dat Van der Wiel er niet bij zit, is een hele grote verrassing. Hij was voor de komst van Van Gaal de vaste rechtsback van het Nederlands elftal, onder Van Gaal is hij uit beeld geraakt. Maar hij had een ijzersterk seizoen bij Paris Saint-Germain. Als hij weer helemaal fit is na zijn blessure, is het dus behoorlijk opmerkelijk dat hij er niet bij zit. Ook omdat hij een van de weinige Nederlandse spelers is die bij een buitenlandse topclub speelt.”

2. Kongolo

“Kongolo is een speler die net is doorgebroken. Pas in de laatste tien wedstrijden van het voetbalseizoen schopte hij het tot basisspeler. Hij heeft een hele goede indruk gemaakt. Een maand geleden zei Van Gaal nog dat er een jonge verrassing bij de voorselectie zou zitten. Dat lijkt Kongolo te zijn. Van Gaal is kennelijk erg van hem gecharmeerd.”

3. Van Aanholt

“De linksback van Vitesse zit erbij. Terwijl Van Gaal zei dat hij géén speler meer zou oproepen uit de Eredivisie. Van Aanholt is nu dus alsnog uitverkoren. Het is van Van Gaal bekend dat hij de linksback als probleem ziet voor het Nederlands elftal. Ik denk dat hij er een paar wilt uitproberen.”

4. Van der Vaart en Sneijder

“Jarenlang waren zij de onbetwiste spelers van het Nederlands elftal. Maar beiden hebben lopen sukkelen met hun vorm en fitheid. Dat leverde een nationale discussie op: kunnen ze het nog wel? Van Gaal gunt ze in ieder geval voorlopig het voordeel van de twijfel.”

5. Verhaegh, Promes en Vilhena

“Vrij onbekende spelers. Ik denk dat Verhaegh erbij zit omdat Van der Wiel is afgevallen. Promes heeft pas één interland gespeeld, Vilhena nul. Maar hij heeft een steady seizoen gespeeld. Dit is daar een beloning voor van Van Gaal.”

Dit is hoe de route naar het WK eruitziet

  • 13 mei, vandaag: voorlopige WK-selectie van 30 spelers
  • 15 - 17 mei: laatste deel van trainingsstage in Hoenderloo
  • 17 mei: oefenwedstrijd Nederland - Ecuador
  • 20 - 30 mei: trainingskamp in Portugal
  • 31 mei: oefenwedstrijd Nederland - Ghana
  • 2 juni: definitieve WK-selectie van 23 spelers
  • 4 juni: oefenwedstrijd Nederland - Wales
  • 12 juni: begin WK

Oranje gaat 5-3-2 uitproberen

Bij de eerste oefenwedstrijd die op het programma staat, zaterdag tegen Ecuador, wil Van Gaal 5-3-2 gaan spelen, zo zei hij eerder vandaag op de persconferentie. Voor dat systeem met vijf verdedigers, van wie de twee buitenste veel langs de lijn opkomen, zou de bondscoach mede gekozen hebben na het wegvallen van Kevin Strootman en vanuit de wens achterin meer zekerheid in te bouwen. Feyenoord had aan het eind van dit seizoen onder Ronald Koeman succes met het 5-3-2-systeem.

Over precies een maand, op 13 juni, speelt Nederland de eerste wedstrijd op het WK. De tegenstander is dan Spanje.

Manchester United? Van Gaal houdt lippen op elkaar

Als het over Oranje gaat, gaat het over Oranje. Als man van principes wilde Van Gaal zich daarom vandaag niet uitlaten over zijn vermeende overgang naar Manchester United na het WK. De Engelse topclub ontsloeg manager David Moyes onlangs en Van Gaal wordt verreweg het meest genoemd als zijn opvolger. Eerder liet hij zich wel ontvallen dat hij graag zou willen, maar dat het wachten is op wat de club besluit.