Sport

De tien sneakers van het decennium

Adidas. Stan Smith

All Stars van Converse, de Air Jordan van Nike, de Reebok Pump, de Superstar van Adidas: massaal droegen we ze. Elke periode zijn eigen sneaker. In het rijtje klassiekers zijn Nike en Adidas goed vertegenwoordigd.

Puma produceerde minder klassiekers. Op de Suede Classic, de sneaker die het merk een cool imago gaf, liepen we vooral in de beginjaren van het millennium.

Puma - het maakte afgelopen jaar een omzet van bijna 3 miljard euro - moet dan ook concurrenten Nike (ruim 25 miljard dollar omzet) en Adidas (ruim 14 miljard euro omzet) al jaren voor zich dulden. Ondanks de sponsoring van bekende sporters - zowel voetballer Mario Balotelli als atleet Usain Bolt loopt op Puma’s.

Vandaag houdt Puma de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, in het Duitse stadje waar het ooit allemaal begon: Herzogenaurach. Daar begonnen de broers Adolf (“Adi”) en Rudolf Dassler in 1924 hun schoenenbedrijfje. Dáár ook kregen de broers ruzie, gingen ze uit elkaar en begonnen ze beiden hun eigen bedrijf: Adidas en Puma.

NRC Q zet de tien sneakers die het decennium bepaalden - van Puma tot Nike - op een rij.