De oude Sepp Blatter wil maar niet vergaan

De voetbalwereld werd vorige week opgeschrikt door het bericht dat de hoogste baas van de FIFA, Joseph ‘Sepp’ Blatter, met ingang van 2015 nog eens vier jaar voorzitter van de wereldvoetbalbond wil blijven. Grom, grom – het geluid dat u hier leest, is te horen in Zeist, bij de KNVB. Voorzitter Michael van Praag noemde vorig jaar het optreden van Blatter „bijna potsierlijk”. Dat was toen de Zwitser zichzelf en de FIFA voor aap had gezet door een nieuw wereldrecord te vestigen: de kortste minuut stilte uit de historie.

Bij de loting voor het komende WK werd de net overleden Nelson Mandela herdacht. Stilte s.v.p. Na elf seconden had Blatter er genoeg van en kwebbelde erop los. Het was niet zijn eerste en ook niet zijn laatste flater. De FIFA-president warmt zich graag aan de schijnwerpers en tracht zich dan als entertainer te ontpoppen. In oktober imiteerde hij het loopje van Cristiano Ronaldo, de Portugese sterspeler van Real Madrid, en karakteriseerde hem als „commandant”. Ronaldo beledigd, Real boos. Weer een potsierlijk optreden van Blatter, laat ‘bijna’ maar weg. Zeg maar gênant.

Van Praag wil geen herbenoeming van Blatter, zo maakte hij eerder dit jaar op de website van voetbalvakbond VVCS duidelijk. Hij gunt Blatter een vertrek met klaroengeschal. Het erevoorzitterschap. Een Sepp Blatterfonds. Maar niet: nóg een termijn als voorzitter. De Europese bonden – samen een minderheid bij de FIFA – die in 2011 met de herverkiezing van Blatter akkoord gingen, zoals de KNVB, deden dat na diens belofte dat het zijn laatste termijn zou zijn.

Blatter past in de traditie dat FIFA-presidenten aan hun zetel kleven en dat het bejaarde mannen zijn. De wereldbond heeft in de afgelopen 54 jaar maar drie voorzitters gehad. De Engelsman Stanley Rous was 79 toen hij in ’74 na 13 jaar terugtrad. De Braziliaan João Havelange hield het 24 jaar vol en was bij zijn afscheid 82. Die leeftijd wil de nu 78-jarige Blatter blijkbaar overtreffen door tot en met 2019 aan te blijven. Als onkruid dat maar niet vergaat.

De KNVB kent een termijn van driemaal vier jaar als limiet voor bestuurders, Amerikaanse presidenten moeten na maximaal acht jaar hun ambt neerleggen, maar de wereldleider van het voetbal kan tot sint-juttemis aanblijven.

Blatter zit al sinds 1975 bij de FIFA in diverse functies; in 1998 versloeg hij na een harde campagne de Zweed Lennart Johansson in de race om het voorzitterschap. Hij was de protegé van zijn voorganger, Havelange. Het is verleidelijk om hen brothers in crime te noemen. Havelange werd vorig jaar, hij was al 96, het erevoorzitterschap van de FIFA ontnomen, toen eindelijk was vastgesteld dat hij tonnen aan smeergeld had aangenomen bij de verkoop van de tv-rechten voor het WK voetbal. De Braziliaan trok schoonzoon Ricardo Teixeira mee in zijn val, evenals de 84-jarige Paraguayaan Nicolas Leoz, voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Teixeira trad terug als voorzitter van het organisatiecomité voor het WK van dit jaar in Brazilië.

Corruptie bij de FIFA is een thema van menig boek, FIFA Maffia van de Duitser Thomas Kistner bijvoorbeeld (altes Kaffee, zei Blatter daarover) of De voetbalmaffia van de Brit David Yallop. Feit is dat de ethische commissie van de FIFA die Havelange afbrandde, Blatter niet veroordeelde. Zijn optreden in deze affaire werd slechts „onhandig” genoemd. Dat mag ook op zijn minst worden gezegd van de toewijzing van het WK van 2022 aan de snikhete en stinkend rijke oliestaat Qatar. Inmiddels doet de FBI onderzoek naar de steekpenningen die hierbij zijn uitgedeeld. Een voormalige vicevoorzitter van de FIFA en de Qatarese oud-voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie zijn de verdachten. Blatter onschuldig? Het zal wel.

Op YouTube is het hilarische filmpje vaak gedownload dat laat zien hoe de FIFA-president al handenschuddend van een podium lazert. Het wachten is op zijn figuurlijke val.