Zwangere vrouw is gevaarlijk in verkeer

Zwangere vrouwen zijn brokkenpiloten in het verkeer. Dat bevestigt nieuw onderzoek onder meer dan een half miljoen vrouwen in de Canadese provincie Ontario vandaag in de Canadian Medical Association Journal. De kans dat zwangeren betrokken raken bij een ernstig verkeersongeluk is 1 op 50, 42 procent meer dan voor de zwangerschap. In de meeste gevallen zat de zwangere vrouw zelf achter het stuur bij de aanrijding. De vrouwen dienden in het onderzoek als hun eigen referentie, waarbij de kans op ongelukken in de drie jaar voor hun zwangerschap werd vergeleken met de kans tijdens het tweede trimester van hun zwangerschap. De onderzoekers schrijven dat zwangere vrouwen mogelijk minder geconcentreerd zijn, maar dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van een fenomeen als ‘zwangerschapsdementie’. Jonge mannen maken nog altijd meer brokken in het verkeer, maar bij zwangeren zijn de medische consequenties vaak veel groter voor aanstaande moeder en ongeboren kind. (NRC)