‘Advocaten vrezen gevolgen korting op rechtsbijstand’

Advocaten protesteren tegen de bezuinigingen.
Advocaten protesteren tegen de bezuinigingen. Foto ANP / Koen van Weel

Advocaten vrezen dat de rechtsstaat wordt bedreigd door de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. De korting van 85 miljoen euro op de gesubsidieerde rechtsbijstand zorgt onder meer voor problemen, meldt het actualiteitenprogramma Altijd Wat op basis van een rondgang.

Samen met het Radio 1-programma De Ochtend hield het programma een enquête waaruit blijkt dat driekwart van de advocaten verwacht cliënten onvoldoende bij te kunnen staan als de bezuinigingen doorgaan, meldt de NOS. Veel van de 463 advocaten van de Nederlandse Orde van Advocaten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten die meededen aan de enquête zijn kritisch over de korting.

De strafpleiters maken zich ook zorgen over de scheiding der machten. Politici zouden zich te vaak bemoeien met zaken die nog worden behandeld door een rechter.

De uitzending van Altijd Wat waarin advocaten hun beklag doen, wordt vanavond uitgezonden.