Zuid-Soedan stelt verkiezingen uit

Zuid-Soedanese vlag en "no war, yes to elections"-bordje
Zuid-Soedanese vlag en "no war, yes to elections"-bordje Foto AFP / Charles Lomodong

President Salva Kiir van Zuid-Soedan stelt de presidentsverkiezingen van 2015 uit. De verzoening tussen de strijdende partijen in het land zou meer tijd nodig hebben. Mogelijk worden de verkiezingen verlaat tot 2018.

Vorige week vrijdag tekenden president Kiir en rebellenleider Riek Machar een nieuwe vredesovereenkomst in Ethiopië. Daar kondigden ze aan verdere gesprekken te zullen voeren over het vormen van een interim-regering. Hiermee zou een einde komen aan vijf maanden van geweld.

Het staakt-het-vuren kende een moeilijke start: beide partijen beschuldigden elkaar ervan het pact te verbreken. Enkele uren na de ondertekening werden er al gevechten gemeld in oliestad Bentiu en op andere plekken. Het is de tweede keer dat de partijen beloofd hebben het geweld te stoppen. In januari werd een staakt-het-vuren verbroken. Zuid-Soedan dreigt door de gevechten uit elkaar te vallen in tribale koninkrijkjes.