Wat als Saturnus vlak langs de aarde zou bewegen?

Dichter dan 1,3 miljard kilometer komt Saturnus niet bij de aarde. Dat is ruim dertigduizend keer de aarde rond. Saturnus is ook behoorlijk groot: negen keer zo groot als de aarde. Duizelen de getallen je al? Kijk dan gewoon dit filmpje, en zie hoe het eruit zou zien als Saturnus ons een bezoekje zou brengen.

Screenshot uit het filmpje.
Screenshot uit het filmpje.

Dichter dan 1,3 miljard kilometer komt Saturnus niet bij de aarde - ruim dertigduizend keer de aarde rond. Saturnus is ook behoorlijk groot: negen keer zo groot als de aarde. Duizelen de getallen je al? Kijk dan gewoon dit filmpje, en zie hoe het eruit zou zien als Saturnus ons een bezoekje zou brengen.

Het kan natuurlijk helemaal niet, Saturnus zo dichtbij. Door de enorme baan rond de planeet, die op Jupiter na de grootste is in ons zonnestelsel, kan Saturnus nooit dichterbij komen dan 1 miljard kilometer. Toch is het leuk te zien hoe angstaanjagend maar ook mooi het eruit zou zien, als Saturnus even tussen de aarde en de maan in zou bewegen. Vanaf 2.18. Het filmpje is gemaakt met behulp van foto’s van ruimtesonden Cassini en Voyager.

Saturnus te zien (zonder Peggy)

Ondanks die enorme afstand is Saturnus toch met het blote oog te zien. 2014 is daar een goed jaar voor, en mei de beste maand. Zaterdag stond Saturnus in oppositie, wat wil zeggen dat de planeet tegenover de zon staat, de aarde daar tussenin. Als de zon ondergaat, komt Saturnus op, waardoor de planeet zaterdag de hele nacht te zien was. Bovendien extra helder en groot.

Saturnus heeft er waarschijnlijk een nieuw maantje bij, werd vorige maand bekend. Ze heet Peggy. Niet te zien, maar wetenschappers kunnen haar aanwezigheid opmaken uit computersimulaties. Naar schatting is ze ongeveer één kilometer groot, schreef onze wetenschapsredacteur Eddy Echternach in NRC Handelsblad:

“Het bestaan van Peggy wordt afgeleid uit beelden die de Amerikaanse ruimtesonde Cassini vorig jaar april heeft gemaakt. Daarop is een verstoring te zien aan de rand van de buitenste heldere ring van Saturnus.

“Het ringenstelsel van Saturnus bestaat uit ontelbare ijsdeeltjes met afmetingen van minder dan een millimeter tot enkele meters. Wetenschappers vermoeden dat zich door samenklonteringen van die ijsdeeltjes wel vaker maantjes vormen. Waarschijnlijk hebben veel van die maantjes maar een beperkte levensduur. Het is denkbaar dat Peggy binnen afzienbare tijd weer verdwenen zal zijn.”