Voor zo’n 200.000 leerlingen beginnen de eindexamens vandaag

Een kleine 200.000 leerlingen in Nederland zitten vanaf vandaag weer twee weken lang in aula’s en gymzalen waar het angstzweet de ramen doet beslaan: het is eindexamentijd. Havisten beginnen vandaag met de vakken Kunst en Management & Organisatie, vwo’ers buigen zich over Nederlands.

2011: Vwo-leerlingen van het Maerlant-Lyceum in Den Haag krijgen hun examen Frans uitgedeeld.
2011: Vwo-leerlingen van het Maerlant-Lyceum in Den Haag krijgen hun examen Frans uitgedeeld. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Een kleine 200.000 leerlingen in Nederland zitten vanaf vandaag weer twee weken lang in aula’s en gymzalen waar het angstzweet de ramen doet beslaan: het is eindexamentijd. Havisten beginnen vandaag met de vakken Kunst en Management & Organisatie, vwo’ers buigen zich over Nederlands.

Vmbo-leerlingen moeten nog een dag wachten, voor hen begint de apotheose van hun middelbareschooltijd morgen. Ook geheel volgens traditie zal het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weer zijn altijd populaire klachtenlijn openen. Vorig jaar kwamen er in totaal 143.000 klachten binnen.

Wanneer is een examenvraag een goede?

Onze onderwijsredacteur Bart Funnekotter sprak voor nrc.next vandaag met Alex van der Kerkhof, toetsontwikkelaar bij Cito. Hij vroeg hem onder andere wat een examenvraag nou een goede examenvraag maakt:

“Betrouwbaarheid, meten wat er gemeten moet worden en voorspelbaarheid”, zegt Van de Kerkhof. Dat laatste betekent niet dat alle opgaven inkoppertjes moeten zijn, maar dat een leerling een vraag herkent als een examenvraag zoals ze zijn geoefend. En de examens moeten van jaar tot jaar vergelijkbaar zijn. “Een leerling die met het examen van vorig jaar een voldoende zou weten te halen, moet dat dit jaar ook kunnen.”

Jaar geleden: examenfraude Ibn Ghaldoun

De examenperiode van vorig jaar werd vooral gekenmerkt door de grootschalige fraude op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Op 28 mei verscheen toen het vwo-eindexamen Frans online. Dat bleek later het werk van een hacker, die het examen van de computer van een leerling van die school had gehaald. Deze leerling kwam aan het examens na diefstal uit de kluis van de school. En het ging niet alleen om het examen Frans: de examens van liefst 27 vakken werden gestolen.

Er ontstond grote ophef over de diefstal. De drie hoofdrolspelers in de zaak kregen werk- en celstraffen en moesten kosten, onder andere voor het maken van nieuwe examens, terugbetalen. De onderwijsinspectie constateerde op de school ernstige tekortkomingen en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) besloot Ibn Ghaldoun te sluiten.

Lees: Hoe wordt de test der testen in elkaar gezet? Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.