Tweede geval van MERS-virus geconstateerd in VS

Saoedi-Arabië heeft burgers en werkers opgeroepen maskers te dragen wanneer ze bij kamelen in de buurt zijn om te voorkomen dat het virus verspreid wordt.
Saoedi-Arabië heeft burgers en werkers opgeroepen maskers te dragen wanneer ze bij kamelen in de buurt zijn om te voorkomen dat het virus verspreid wordt. AFP / Fayez Nureldine

Een tweede geval van het virus MERS is gevonden in de VS . Dat meldt persbureau AP. In Florida wordt later vandaag een persconferentie gehouden over de kwestie. In het Midden-Oosten heeft het virus al voor honderden zieken gezorgd en meer dan honderd doden.

Update 20.25 uur: Het tweede geval van MERS is via Jeddah in Saoedi-Arabië en Londen naar de VS gevlogen. Dat maakte de Britse gezondheidsautoriteiten zojuist bekend. De persoon stapte over op Heathrow. Het risico op besmetting is extreem laag volgens de autoriteiten, maar voor de zekerheid wordt contact opgenomen met alle passagiers die in de buurt zaten van de geïnfecteerde persoon.

Eerder deze maand werd het eerste geval in de VS gevonden, bij een man die van Saoedi-Arabië naar Indiana reisde. De man werkte in een ziekenhuis en vloog 24 april naar Chigago. Daarna nam hij de bus naar Munster, waar hij ziek werd en een paar dagen later in het ziekenhuis werd opgenomen. Testen op MERS bij mensen uit de omgeving van de man waren negatief.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over die stijging, te meer omdat het bij driekwart van de nieuwe patiënten lijkt te gaan om besmettingen van mens op mens, schreef NRC Handelsblad eerder:

“Vaak werd ziekenhuispersoneel geïnfecteerd, soms andere patiënten. Het virus huist waarschijnlijk van nature in vleermuizen en is mogelijk via dromedarissen en kamelen in de mens terecht gekomen. Niet alleen kameelachtigen van het Arabisch schiereiland hebben antistoffen tegen het virus, maar ook dieren in Ethiopië, Tunesië en Nigeria. Dat wijst erop dat de infectie veel wijder verbreid is dan gedacht.”

Geen vaccinaties of medicijnen

MERS behoort dat het coronavirus, waar ook verkoudheid en SARS toe behoren. De ziekte is niet zo besmettelijk als griep, maar wel dodelijker. Volgens sommige schattingen gaat een derde van de gevallen eraan dood. Er is geen medicijn of vaccinatie tegen of een specifieke behandeling, behalve om symptomen (ernstige luchtwegklachten) te verlichten.

Inmiddels hebben minstens vierhonderd mensen het virus gehad en meer dan honderd mensen zijn eraan overleden. Tot nu toe alleen mensen met banden met het Midden-Oosten.